Trimite acum harul Preasfantului Tau Duh peste acest semn al Crucii si-l binecuvinteaza, il sfinteste…

Lacasuri Ortodoxe: Podul Bulgarului judetul Buzau
Hram si sfintire de troita la manastirea Sfanta Treime


„…Trimite acum harul Preasfantului Tau Duh peste acest semn al Crucii si-l binecuvinteaza, il sfinteste si-i da lui ca sa fie semn infricosator si tare asupra tuturor vrajmasilor vazuti si nevazuti, spre izgonirea si infrangerea tuturor curselor, ispitelor si asupririlor diavolesti…"

in ziua de hram a manastirii Sfanta Treime (Podul Bulgarului), aflata in comuna Podgoria, la 500 de metri de DN2 intre Ramnicu Sarat si Focsani, s-a sfintit o troita, dupa savarsirea Sfintei Liturghii.

La eveniment au participat zeci de credinciosi si un sobor de preoti, impreuna cu maicutele slujitoare ale manastirii. De asemenea, a participat o delegatie din partea Episcopiei Buzaului si Vrancei. Nu au fost numiti binefacatorii care au contribuit la ridicarea troitei, „pentru ca numele lor sa fie pomenite in ceruri, unde este slava cea adevarata". Politia locala a supravegheat zona, care se umpluse de autovehicule venite din toata tara.

Dupa sfintirea troitei, toti cei prezenti au fost invitati la masa de hram. La eveniment a luat parte si comunitatea romilor din zona, care au venit imbracati in haine specifice, de sarbatoare, inchinandu-se cu multa evlavie, asa cum obisnuiesc sa faca de fiecare data.

„Veniti, credinciosilor, puterii Crucii sa ne inchinam, caci pomul din rai a odraslit moartea, iar acesta viata a inflorit, avand pironit pe dansul pe Domnul cel fara de pacat, de la Care toate limbile luand nestricaciunea, strigam: Cel ce prin Cruce moartea ai stricat si pe noi din inselaciunea si chinuirea diavolului ne-ai eliberat, Doamne, slava Tie." (din Randuiala Sfintirii Crucii si a Troitei celei noi – extras din Moliftelnic)

Teolog Mirela Sova – 2009

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.