Un preot croat condamnat pentru remarci homofobe publicate pe blog-ul sau

Franjo_Jurcevic Lacasuri Ortodoxe: din Zagreb
Un preot croat a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru remarcile homofobe exprimate pe blog-ul propriu, cu privire la Gay Pride, care a avut loc anul trecut la Belgrad, a declarat, vineri 25 martie 2011, o sursa oficiala judiciara.

Franjo Jurcevic, un preot catolic din Kastav, in apropiere de portul Rijeka, in partea de nord, a fost condamnat pentru incitare la discriminare impotriva homosexualilor, a declarat AFP un purtator de cuvant al instantei din Rijeka, Sandra Juranovic, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


”Daca Franjo Jurcevic nu va repeta infractiunea timp de un an, el nu va merge la inchisoare", a spus aceasta.

Parada homosexualilor, a lesbienelor si a altor minoritati sexuale minoritare sarbe, prima in aproape zece ani, din Belgrad, a avut loc in octombrie, rezultand ciocniri violente intre politie si mii de demonstranti tineri homofobi, in mare parte ultra-nationalisti si supoerteri ai echipelor de fotbal.

Preotul croat a fost descoperit cu astfel de excese pe blogul sau, prin care sustinea ca locuitorii Belgradului ii considera psihopati. "Felicitari pentru cetatenii normali ai Belgradului!", adauga Franjo Jurcevic.

"Este normal ca oamenii din Zagreb sa reactioneze astfel atunci cand astfel de bolnavi ocupa spatiul public", a continuat el.

Miscarea croata de aparare a lesbienelor, Kontra, a salutat decizia instantei impotriva lui Franjo Jurcevic, considerand-o un mesaj "puternic in fata opiniei publice, ca incitarea la discriminare si violenta impotriva grupurilor sociale de orice fel, nu trebuie sa fie tolerata”. Kontra a pornit urmarirea preotului in justitie.

in Serbia, comisarul sarb pentru Egalitatea de ?anse, Nevena Petrusic, l-a invitat recent pe un Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe, Amfilohije, sa isi ceara scuze in fata participantilor la Gay Pride din Belgrad, dupa comentariile pe care le facuse impotriva lor, dupa parada.

Arhiepiscopul, care afirmase ca un astfel de eveniment "polueaza mai tare decat uraniul", a refuzat sa-si ceara scuze.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.