Sedinta a Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz si a Protopopiatului de Asturias

sedinta potopopiat Gijon 1 2011 In urma cu cateva zile, in data de 15 martie 2011, a avut loc o sedinta a Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz si a Protopopiatului de Asturias. Locul de desfasurare a acesteia a fost localitatea Gijon, C/ Puerto del Palo Nr.4, in Biserica “Sfantul Antonie cel Mare”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sedinta, care a fost prezidata de Prea Sfintitul Episcop Timotei, al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, conform relatarilor de la fata locului, transmise pentru Lacasuri Ortodoxe de Pr. Protopop de Vitoria Gasteiz, Radu Sorin Ursu, a avut pe ordinea de zi urmatoarele subiecte:


– “Sfantul Botez in viziunea Sfantului Vasile cel Mare” – conferentiar pr. Petru David de la Parohia “Tuturor Sfintilor“- Bilbao

sedinta potopopiat Gijon 1 2011

– Probleme administrative

– Diverse

sedinta protopiat Gijon 2 2011

Protopopiatul Misionar de Nord Vitoria Gasteiz apartine de Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale – Episcopia Spaniei si Portugaliei din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Romane.

SEDINTA PROTOPOPIATULUI MISIONAR DE NORD VITORIA- GASTEIZ

Marti 15.03.2011 a avut loc in Biserica “Sfantul Antonie cel Mare” din Gijon, sedinta Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria- Gasteiz.
Lucrarile au fost prezidate de Prea Sfintitul Episcop Timotei, al Episcopiei Spaniei si Portugaliei. Au participat, P. C. Protoiereu Radu Ursu de la Parohia “Sfintii Doctori fara de Arginti Cosma si Damian”- Vitoria, P.C. Protoiereu Florin Goia de la Parohia” Sfantul Antonie cel Mare”- Asturias, P.C.Pr. Danu Trifan de la Parohia”Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava”-A Coruña, P.C. Pr. Petru David de la Parohia “ Tuturor Sfintilor”-Bilbao, P.C Pr. Darius Ardelean de la Parohia “Sfantul Ierarh Spiridon facatorul de minuni”-Calahorra, P.C. Pr. Vasile Magnet de la Parohia “Sfanta Treime”- Logroño, P.C. Pr. Ion Raducu de la Parohia “Minunea Sfantului Arhanghel Mihail in Colose”-Pamplona, P.C. Pr. Andrei Turea de la Parohia” Sfintii Apostoli Petru si Pavel”- Santander, P.C. Pr. Ioan Ionita de la Parohia “Sfantul Ierarh Antim Ivireanul”- Soria.
P.C. Parinte Petru David de la Parohia “Tuturor Sfintilor”-Bilbao, a sustinut lucrarea cu tema ”Sfantul Botez in viziunea Sfantului Vasile cel Mare”. Conferinta, minutios elaborata, documentata, a trecut in revista istoria, temeiurile si practica Sfantului Botezul in primele veacuri.
Prea Sfintitul Timotei, a aratat in cuvantul sau, importanta catehizarii inaintea botezului, dupa cum afirma si Mantuitorul: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” Matei 28, 19. Deasemeni a subliniat ca toate catehezele trebuie fundamentate pe Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, in duhul Sfintilor Parinti. “Un prunc botezat fara catehizarea nasilor si a parintilor, este asemeni pruncului din fasa, care primeste carne inainte de a i se da lapte”. “Asa cum Moise a primit mana inainte de a intra in Tara Fagaduintei, asa trebuie sa se dea cateheze inaintea Botezului”. Pregatirea nasilor si a parintilor, este fundamentala. Preotul trebuie sa fie intr-o continua pregatire, caci “orb pe orb nu poate sa calauzeasca”
In aceasta idee, parintele protopop Radu Ursu le-a trimis tuturor preotilor din Protopopiat documentatie referitoare la Botez inainte de sedinta, pentru ca fiecare sa participe la dezbaterile pe marginea referatului.
La finalul indrumarilor date, Prea Sfintitul Timotei a cerut preotilor sa explice cum fac, catehezele baptismale in parohie, pentru ca fiecare sa se imbunatateasca din experienta celorlalti.
In cadrul sectiunii administrative a sedintei, ierarhul nostru a prezentat parohiile apartinatoare Protopopiatului de Asturias ( nou infiintat) si pe P.C. Protoiereu Florin Goia care va conduce acest Protopopiat. Vrednic este!
Protopopiatul de Asturias va avea in componenta sa Parohiile din A Coruña, Asturias, Leon, Valladolid si Salamanca.
Pe parintele Florin Goia l-au recomandat pentru aceasta alegere insasi realizarile sale ca preot. Licentiat al Facultatii de Teologie din Cluj Napoca, distins ca iconom, dupa o slujire exemplara de zece ani in Romania, a acceptat provocarea de a fi preot in Spania (cu toate greutatile si satisfactiile duhovnicesti care le implica acest lucru). In cei aproape patru ani de slujire in Asturias (Spania), a reusit sa organizeze doua biserici si alte “cateva sute” ( in inimile credinciosilor). La inceput a slujit intr-o biserica oferita de catolici, iar din 2011 intr-un spatiu pe care l-au inchiriat. In acesta din urma a reusit cu ajutorul lui Dumnezeu si al credinciosilor sa amenajeze in nici doua luni o biserica in chip deosebit: cu icoane , iconostas si toate cele necesare slujirii. Efortul este considerabil daca avem in vedere ca pentru spatiu platesc in fiecare luna 500 de euro. Biserica din Asturias nu poarta doar numele Sfantului Antonie cel Mare, ci are si o alta binecuvantare, aceea de a avea in ea parte din moastele Sfantului Antonie, ceea ce o face un punct de atractie duhovniceasca deosebita pentru credinciosi.
La incheierea lucrarilor sedintei, am fost invitati cu totii de catre familia noului protoiereu Florin Goia, ( care a organizat toata intalnirea ) sa luam masa in salile parohiale, intr-un cadru familiar.
Rugam pe Bunul Dumnezeu sa reverse Harul Sau peste noi, si peste lucrarea ce ne-a fost incredintata.
Dam Slava lui Dumnezeu pentru toate!

– pentru

Lacasuri Ortodoxe

:

Protoiereu Radu Ursu / Protopopiatul Misionar de Nord Vitoria- Gasteiz

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.