Mitropolitul Nicolae (Smisko) al Eparhiei Ortodoxe Carpato-Ruse din SUA a trecut la Domnul

Mitropolitul Nicolae al Eparhiei Ortodoxe americane Carpato-Ruse din SUA Mitropolitul Nicolae Smisko a murit in urma unor suferinte cauzate de o boala incurabila, in apropierea orasului (de vest Pennsylvania) unde a slujit ca lider al Eparhiei Ortodoxe Americane Carpato-Ruse din SUA, la varsta de 75 de ani, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Mitropolitul Nicolae a decedat duminica, 20 martie 2011, in urma unei boli incurabile. Acesta a supravegheat bisericile ortodoxe Carpato-Ruse din Valea Mahoning.

El a fost hirotonit in data de 11 ianuarie 1959, de Episcopul Orestes in Perth Amboy, New Jersey, prima slujire avand loc la Catedrala Sf. Petru si Pavel din Windber, unde avea sa slujeasca pana in 1962.


Acesta a studiat la Academia Teologica Patriarhala din Halki, Constantinopol. Acolo, el a slujit nevoilor spirituale ale comunitatii ortodoxe slave din sectorul Galata al Istanbulului. De asemenea, a calatorit in toata Europa si Orientul Mijlociu si a trait pentru un timp pe Muntele Athos, centrul vechi monastic al Bisericii Ortodoxe.

Mitropolitul Nicolae a studiat la Universitatea de Stat Youngstown si la Universitatea din Pittsburgh – Johnstown. in 1971, se muta in New York City, unde slujeste ca preot in Biserica Sf. Nicolae.

El a fost ridicat la rang de arhimandrit in 1976, si a fost ales de catre Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol ca episcop auxiliar pentru Episcopia Ortodoxa a Ucrainei din America. El a fost numit episcop in data de 13 martie 1983.

Episcopul Nicolae a fost ales ierarh al Episcopiei Carpato-Ruse si a fost instalat in data de 19 aprilie 1985. A fost ridicat la rang de Mitropolit de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I la 24 noiembrie 1997.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.