Halloween – celebrarea mortii in locul vietii

Lacasuri Ortodoxe: din Madrid
Catolicii spanioli militand impotriva sarbatorii "pagane" de Halloween

Ierarhia Bisericii catolice spaniole a avertizat ieri, luni 26 octombrie 2009, in legatura cu popularitatea crescanda a festivalului "pagan" si "necrestin" Halloween, in Spania, care celebreaza moartea in locul vietii.


Directorul Comisiei liturgice a Conferintei Episcopilor spanioli, parintele Joan Maria Canals, i-a criticat pe parintii care isi imping copiii catre folosirea costumelor de Halloween, sustinand ca acestia ar trebui sa ii incurajeze sa celebreze Sarbatoarea Tuturor Sfintilor si Ziua Tuturor Sufletelor, din perioada imediat urmatoare.

"Copiii se deghizeaza cu rochii de vrajitoare, in vampiri, fantome, cu masti reprezentand cadavre, in schelete. Parintii lor ii incurajeaza spre acest tip de celebrare, care inseamna o joaca folosind semnele mortii. insa, paradoxal, atunci cand o ruda le moare, tot parintii lor ii impiedica sa vada ca aceasta a murit", a remarcat acesta, fiind citat de editia online a ziarului El Mundo.

”De cealalta parte, serbarea din aceeasi perioada a Zilei Tuturor Sfintilor si a Tuturor sufletelor, zi in care familiile spaniole in mod traditional merg la mormintele rudelor decedate", reprezinta un festival care glorifica viata si nicidecum moartea", a mai spus el .

"Pietatea crestina recomanda vizita la cimitir in vederea rugaciunii pentru familiile care au suferit pierderi in randul membrilor lor”, a precizat preotul. "Din motive pedagogice, este esential ca toti copiii sa descopere valoarea vietii, a bunatatii si nu sa incurajeze moartea", a mai adaugat acesta.

Episcopul de Siguenza-Guadalajara, Jose Sanchez, merge chiar mai departe in acuza adusa Halloween-ului sustinand ca "nu este o petrecere nevinovata", ci se bazeaza pe "ocultism, fiind si anti-crestina".

El a avertizat asupra riscului tot mai mare al paganismului "importat" in Spania, din motive comerciale, care "inlocuieste traditiile crestine, cum ar fi devotamentul fata de sfinti si rugaciune pentru cei morti".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.