60 de noi biserici ortodoxe vor fi construite in Moscova, in curand

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
moscova Biserica Ortodoxa Rusa a salutat decizia Primariei orasului Moscova, de a pune la dispozitie terenuri pentru construirea a 60 de biserici, intr-o perioada in care musulmanii rusi par sa ceara in zadar autoritatilor sa le "satisfaca nevoia lor" de locasuri suplimentare de cult.

"Salutam aceasta decizie fara precedent", a declarat purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe, pentru AFP, Vladimir Vigilianski, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

in Moscova, exista o biserica ortodoxa pentru 25.000 de persoane, fata de o medie de 1 biserica pentru fiecare 10.000 de locuitori in restul tarii, a spus el.


Dupa 70 de ani de ateism sovietic, "Moscova numara in prezent 350 de biserici ortodoxe, de cinci ori mai putine decat inainte de revolutia bolsevica" din 1917, a mai spus acesta.

Musulmanii rusi, care reclama in mod regulat o lipsa cumplita de moschei in Moscova, au declarat ca nu au gasit nimic in neregula legat de decizia primarului in favoarea Bisericii Ortodoxe.

"Suntem siguri ca si nevoile musulmanilor vor fi indeplinite", a spus purtatorul de cuvant al Consiliului Muftiilor Rusi, Gulnur Gaziev, pentru AFP.

Construirea unei moschei in sud-estul Moscovei a fost suspendata anul trecut, in fata protestelor puternice venite din partea localnicilor.

Capitala Rusiei, cu cel putin 1,5 milioane musulmani, dintre cei 12 milioane de locuitori, detine doar patru moschei.

La sfarsitul lunii februarie 2011, seful Consiliului Muftiilor din Rusia, Ravil Gainutdin, a denuntat atacurile majoritatii ortodoxe impotriva celor 20 de milioane de musulmani din tara, subliniind ca aceasta seamana a fi o "bomba cu ceas".

"Cum putem lupta impotriva obscurantismului si a radicalismului, daca o parte a tineretului (musulman), care si-a pierdut increderea in ierarhia politica si religioasa, se intalneste in apartamente, subsoluri si grajduri, cu imami suspecti", se intreba el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.