Sfantul Agapie de la Vatoped, 1 martie

Sfantul Agapie de la Vatoped, 1 martie

Intoarce-te la stapanul tau, turcul, ca sa te mantuiesti!

Aceasta porunca a primit-o calugarul Agapie de la duhovnicul sau din Sfantul Munte – Vatoped, cand s-a Intors din Magnesia, dupa 12 ani de captivitate. Nici nu i-a mai explicat Agapie batranului (ramas necunoscut cu numele), ca Maica Domnului Insasi i se aratase si-i dezlegase noaptea lanturile cu care era legat.


Nici nu i-a spus ca timp de 12 ani, de cand fusese luat prizonier, In urma unei incursiuni a piratilor turci la Athos, se rugase zilnic Maicii Domnului sa-l elibereze.

Iarasi nu i-a spus cu cat dor se Intorsese, parca zburand, catre patria sa, fara sa se uite In urma si, bineInteles, fara stirea stapanului sau turc.
Nimic nu i-a spus duhovnicului. Acesta era recunoscut pentru… tacerea si Intelepciunea sa. Atat i-a zis ucenicului: „Intoarce-te, daca vrei sa te mantuiesti!”

Ucenicul Agapie s-a Intors Indata, la fel de iute cum venise. S-a prezentat stapanului si i-a povestit, abia lui, despre toate. Pe Indelete, caci turcul era uluit de ce auzea: si de eliberarea minunata din lanturi, cu care Agapie fusese legat In toti cei 12 ani de munca silnica, si de revenirea sa la locul sclaviei, si de sfatul batranului.

„Vreau si eu sa-l cunosc pe Avva”, a concluzionat turcul. El nu s-a dus la Athos singur, ci a luat cu sine pe cei doi fii, si pe Agapie. Cunoscandu-l pe batran, In scurta vreme turcul si fiii sai au primit botezul crestin si s-au calugarit. Nu au mai parasit niciodata Vatopedul, iar dupa moartea duhovnicului batran, ei au facut ascultare de… fostul sclav, Agapie.

Ei au marturisit ca au fost miscati de nobletea crestinismului, nemaiIntalnita.
Evenimentele s-au petrecut In sec. XIII, iar Sfantul Agapie este cinstit Impreuna cu cei patru ale caror nume nu s-au pastrat: duhovnicul, stapanul si fiii sai.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.