Islamofobia a devenit acceptata la nivel social in Marea Britanie

Baroneasa_Sayeeda_Warsi Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Islamofobia a devenit acceptata la nivel social in Marea Britanie

Islamofobia a devenit acceptata la nivel social in Regatul Unit, s-a plans joi Sayeeda Warsi, copresedintele Partidului Conservator si prima persoana musulmana devenita membru al guvernului.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Prejudecatile impotriva musulmanilor sunt "comentarii obisnuite de dupa-masa", considera baroneasa Warsi: acum s-a ajuns la un obicei de comun acord sa faci remarci islamofobe in timpul unei conversatii cu familia sau cu prietenii.

"Nu ne trebuie multa imaginatie pentru a banui ce fel de conversatii se duc, despre musulmani:
– intr-o uzina, atunci cand e angajat un musulman, seful le spune celorlalti angajati: " Nu va faceti griji, nu este foarte credincios”,
– la scoala, copiii spun: "Familia lui este musulmana, dar nu sunt foarte rai",
– pe strada, cand o femeie trece in burka, oameni isi dau cu parerea: "Ori este o victima a opresiunii , ori vrea sa isi sustina ideile politice",
a spus Warsi, in seara zilei de ieri, joi, 20 ianuarie 2011, in timpul unui discurs tinut la Universitatea din Leicester (centru), din care mai multe fragmente au fost publicate in Daily Telegraph.

Conform France Presse, Baroneasa Warsi este primul membru musulman al guvernului restrans, care include cele mai importante posturi ministeriale. Ea este secretar de stat fara portofoliu in guvernul primului-ministru conservator, David Cameron.

Nascuta din parinti pakistanezi, Sayeeda Warsi a facut din lupta impotriva islamofobiei un camp de batalie. La Conferinta Partidului Conservator, din 2009, ea si-a exprimat regretul ca ura impotriva musulmanilor a devenit cea mai recenta forma de sectarism general acceptata.

in octombrie anul trecut, ea a denuntat intr-un articol atacarea musulmanilor in presa, de asemenea, comuna si aducatoare de profit.

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta de catre organizatia Pew Forum despre Religie si Viata Publica, Marea Britanie numara aproximativ 2,9 milioane de musulmani, insemnand mai putin de 5% din populatie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.