Lacasuri Ortodoxe: din Nicosia
Cantaretul britanic Boy George, proprietarul unei icoane furate, a restituit-o Ciprului
Cantaretul britanic Boy George a restituit Republicii Cipru o icoana din secolul al XVIII-lea, cumparata in necunostinta de cauza in urma cu 26 de ani de la un vanzator din Londra, lucrarea fiind furata dintr-o biserica din nordul insulei, a raportat ieri, joi, 20 ianuarie 2010, Biserica Ortodoxa a Ciprului.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Datorita vigilentei unui preot, pictura a fost recuperata. Atunci cand urmarea o emisiune olandeza, el a observat icoana agatata la fostul cantaret al Culture Club.
Clerul a identificat icoana ca fiind furata din Biserica Sfantul Haralambie din Neo Chorio Kythrea. Acest sat este situat in partea de nord a insulei, ocupata de invazia turca, in 1974, ca raspuns la o lovitura de stat data de nationalistii ciprioti greci, sustinuta de Atena, vizand reatasarea tarii la Grecia.
Liderii Bisericii l-au contactat pe cantaret si i-au oferit acestuia documente prin care expertii atestau originea icoanei, cu sustinerea marturiei preotului din orasul in care lucrarea a fost furata.
Potrivit Bisericii cipriote, cantaretul Boy George, in varsta de 49 de ani, a dobandit icoana care il reprezinta pe Hristos, in anul1985, de la un vanzator din Londra, fara a sti nimic despre istoria acestei picturi.
"Cantaretul a acceptat sa returneze icoana", a spus Biserica intr-o declaratie "exprimandu-si dorinta de a reveni rapid in biserica de unde aceasta a fost luata ilegal, sperand ca si altii sa-i urmeze exemplul".
Boy George, celebru in anii ‘80 pentru hit-uri precum "Do You Really Want to Hurt Me?", a parasit Culture Club in 1987, pentru a urma o cariera solo, scurta, urmand sa se intoarca la rolul de DJ, lansand si brandul propriu de imbracaminte, B-Rude.
Icoana a fost restituita miercuri, 19 ianuarie 2011, in cadrul unei ceremonii organizate de o biserica greaca din Londra.
incepand din 1974, Biserica cipriota reclama jefuirea a mai mult de 500 de edificii religioase in partea de nord a insulei si solicita returnarea a sute de opere de arta furate si vandute pe piata neagra, inclusiv prin lansarea unor actiuni in justitie.
De asemenea, Biserica regreta faptul ca patrimoniul cultural si istoric a cazut in desuetudine.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011