Egiptologul Barry Kemp si ultimele descoperiri: Faraon a schimbat religia politeista intr-una monoteista, pentru orasul Amarna

Amenhotep IV Locurile de inmormantare egiptene dovedesc un cult unic al soarelui

Egiptologul Barry Kemp a prezentat ultimele descoperiri ale echipei sale, privind un sit vechi de inmormantare din orasul Amarna, miercuri noaptea, in data de 3 noiembrie 2010, la Institutul Oriental.

Descoperirile indica faptul ca Amarna era un oras-inchinat doar soarelui, a spus Kemp.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Arheologia este o frontiera in miscare: exista deci intotdeauna mai multe intrebari si incertitudini, cum se intampla dealtfel in toata umanitatea", a declarat Kemp.

Cand Kemp si colegii sai au descoperit trupurile inmormantate in sit-ul cimitirului, au observat ca acestea erau orientate spre soare, o caracteristica a orasului ce demonstreaza o religie unica de inchinare soarelui.

/Dr. Barry Kemp despre situl Armana si cultul soarelui

La acea vreme, majoritatea oraselor erau politeiste, dar Faraonul din Amarna a hotarat ca orasul sa se inchine exclusiv zeului soarelui – ceea ce Kemp numeste un "experiment unic social".

Kemp a descris in miniatura, unele morminte cu trasaj-piramidal descoperite in cimitir si a prezentat imagini ale unor trupuri intacte, bijuterii complicate si statui in miniatura ale zeilor.

Kemp si echipa sa sunt in curs de realizare a unui model topografic al orasului excavat, care va fi atat de detaliat incat va exista o harta unde fiecare ramasita descoperita va fi pozitionata exact si punctual. Acestia vor incerca, de asemenea, sa investigheze si sa analizeze mostre de ADN de pe dintii intacti.

De aproape 40 de ani, Kemp a facut sapaturi si studii de teren in Amarna. in colaborare cu Societatea de Explorare din Egipt.

***

In jurul anului 1350 I.Hr., In urma unei revelatii, pare-se, faraonul Amenhotep IV si-a schimbat numele in Akhenaten. Cinci ani mai tarziu, el a construit un nou oras-capitala, la Amarna, si l-a botezat Akhetaten – Slujitorul Soarelui. In plus, odata mutat aici, faraonul a impus monoteismul, credinta intr-un singur zeu, Aten, realizand astfel cea mai radicala schimbare religioasa a Antichitatii. Unii specialisti ai religiilor considera ca credinta in Aten este prima de natura monoteista din istorie.

La un moment dat, in timpul domniei lui Akhenaten, sotia acestuia, Nefertiti, a disparut. Pana in prezent, nu s-a descoperit nici macar o singura referire la moartea lui Nefertiti sau la circumstantele in care s-a produs disparitia ei. Unii egiptologi cred ca regina a revenit si a continuat sa conduca alaturi de sotul ei, luandu-si o noua identitate, Smenkhkare, o figura bizara, fara nici un trecut, care apare mereu alaturi de faraon in ultimii ani ai vietii sale. Altii, insa, spun ca Smenkhkare ar fi fost barbat.

Nimeni nu stie exact ce s-a intamplat in Egipt dupa moartea lui Akhenaten, survenita in 1340 i.Hr. Absolut toti membrii familiei sale au disparut din izvoarele istorice o data cu decesul faraonului. Puterea politica a revenit la Theba, iar regatul s-a intors la politeism. In 1330 i.Hr., orasul Akhetaten era complet abandonat. Nicio mumie nu fusese descoperita aici. Unii cercetatori considerau ca mumiile regale ar fi fost, totusi, reingropate de catre Tutankamon, unul dintre fii lui Akhenaten, in Valea Regilor din Theba, dar daca s-a intamplat asa, locatia camerelor funerare a ramas un secret. Tot un secret raman si motivele pentru care Amenhotep IV a schimbat intreaga religie a Egiptului, impunand practici ritualice noi si o simbolistica bizara, si a construit un oras cu o arhitectura unica, pentru a se izola acolo de poporul sau (conf. Istoria.md).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.