Episcopia Ortodoxa de Kaliningrad raspunde Monsegnorului Paolo Pezzi la acuzele legate de retrocedari

Monsegnorul Paolo Pezzi Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (Asia News)
Episcopia Ortodoxa de Kaliningrad raspunde Monsegnorului Paolo Pezzi, care a avut obiectii cu privire la proiectul de lege ce vizeaza retrocedarea proprietatilor religioase nationalizate de catre Stat. Potrivit proiectului, care ar putea fi aprobat in noiembrie 2010, Episcopia Ortodoxa Rusa de Kaliningrad ar primi fosta biserica catolica a Sfintei Familii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Denuntand ca fiind nedreapta aceasta lege, intocmita fara consultarea organizatiilor religioase, altele decat Patriarhia Moscovei, Monsegnorul Pezzi a remarcat faptul ca de mai mult de 20 de ani comunitatea catolica din Kaliningrad a solicitat autoritatilor sa ii fie returnate proprietatile confiscate, fara insa a fi auzita.

Monsegnorul Paolo Pezzi "Este foarte ciudat ca Arhiepiscopul Pezzi trebuie sa-i acuze public pe credinciosii ortodocsi de ostilitate, fara a incerca insa sa negocieze si sa discute situatia – Dieceza de Kaliningrad a facut cunoscuta aceasta printr-o declaratie – astfel de declaratii putand afecta de fapt cooperarea si relatiile dintre bisericile noastre si, probabil, nu doar local".

Arhiepiscopul Pezzi a atras, de asemenea, atentia asupra faptelor istorice: Kaliningradul a devenit parte a Uniunii Sovietice dupa al doilea razboi mondial si este greu sa gasim biserici ortodoxe pe teritoriul sau inainte de aceasta data. Au fost doar luterane si catolice.

"Aceasta emfaza – continua nota eparhiei ortodoxe – ne surprinde. Trebuie sa ne amintim ca din punct de vedere al compozitiei etnice si religioase, regiunea s-a schimbat foarte mult in ultimii 60 ani. Astazi, cea mai mare parte a populatiei este considerata ortodoxa si slujirea in eparhie se bazeaza pe aceasta realitate. "Exact din acest motiv Ortodoxia solicita noi cladiri destinate cultului".

intr-un final, nota ii aminteste Monsegnorului Pezzi o vorba, care are tonalitati amenintatoare: "Oamenii nu ar trebui sa arunce cu pietre in casa de sticla". "Regiunea Kaliningrad este o zona speciala a Rusiei – concluzioneaza aceasta – iar unicitatea sa ar trebui sa ne vigoreze, ca reprezentanti ai diferitelor religii, pentru a fi un model de pace si coexistenta. Pentru aceasta Biserica Ortodoxa Rusa este deja pregatita".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.