A fost degajat un controversat tunel din Orasul Vechi al Ierusalimului

Vechiul OrasLacasuri Ortodoxe din Ierusalim (AFP): A fost degajat un controversat tunel din Orasul Vechi al Ierusalimului

Arheologii israelieni au terminat de degajat un tunel ce trece pe sub zidurile Vechiului Oras al Ierusalimului, care conduce catre un sit aflat in apropierea Moscheii – un proiect controversat – dupa cum a declarat astazi, 25 ianuarie 2011, Departamentul israelian al Antichitatilor.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Dupa o munca ce a durat sapte ani, ultima parte a acestui tunel de aproximativ 600 de metri lungime – care servea in special la drenarea apei de ploaie, in perioada celui de-al Doilea Templu al Ierusalimului – a fost degajata", a declarat catre AFP purtatorul de cuvant al Departamentului.

Conform acestuia, tunelul "nu trece pe sub Muntele Templului ", referirindu-se la Templul evreiesc distrus de romani in anul 70 d.Hr., unul dintre cele mai sfinte situri ale iudaismului, care in prezent se extinde spre Piata Moscheelor – considerata a treia ca sfintenie in islam, dupa Mecca si Medina din Arabia Saudita.

Vechiul Oras

Un elicopter a survolat Orasul vechi in aceasta dimineata, si conform mass-mediei israeliene, politia si securitatea au fost in stare de alerta maxima, de teama unor eventuale "probleme", informatii negate de politie.

in 1996, decizia de a deschide un alt tunel arheologice in Cartierul musulman din Orasul Vechi, cu aprobarea lui Benjamin Netanyahu, aflat in functia de prim-ministru in acel moment, a starnit proteste violente in Ierusalimul de Est si in Cisiordania ocupata (69 palestinieni si 15 soldati israelieni au fost ucisi).

Tunelul degajat astazi, reface legatura intre Orasul lui David, un sit arheologic al colonistilor evrei, aflat in cartierul palestinian Silwan, cu parcul arheologic aflat in apropierea Portii Dung, la sud de Piata Moscheilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.