Legea libertatii de constiinta din Rusia este cea mai liberala din lume

Legea libertatii de constiinta din Rusia este cea mai liberala din lume
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Legea rusa cu privire la libertatea de constiinta, adoptata in urma cu 20 de ani, in octombrie 1990, a depasit legile cele mai liberale din lume, considera seful Departamentului Sinodal pentru Biserica si Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Avand formulat principiul egalitatii asociatiilor religioase in fata legii, Rusia a preluat conducerea in fata celor mai multe tari cu constitutii liberale. Constitutiile Occidentale nu cunosc acest principiu. Este evident. Toti cetatenii, toate organizatiile publice sunt egale a priori in fata legii", a spus preotul intr-un interviu publicat miercuri, 13 octombrie 2010, de “Argumente si Fapte”.

Cu toate acestea, conform parintelui Vsevolod, egalitatea in fata legii nu trebuie sa insemne "o atitudine aritmetic egala stat – societate".

"Avem atitudini diferite fata de Teatrul Balsoi si de un teatru de amatori, fata de clubul sportiv Spartak si fata de o echipa mai mica, fata de un veteran de razboi, respectat, si un criminal recidivist. Ambii au acelasi pasaport, ambii sunt egali ca cetateni, dar atitudinea fata de ei este diferita", a explicat el.

Potrivit preotului, majoritatea "tarilor care se respecta pe ele insele" au anumite nivele in atitudinea statului fata de diferitele comunitati religioase, bazate pe numarul credinciosilor acestora, pe rolul istoric in tara, pe pozitia cetatenilor si pe caracterul traditional.

"Nu urmareste nimeni niciun rau daca o astfel de gradatie se observa la nivelul deciziilor importante.", mai precizeaza oficialul Bisericii Ruse.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.