Patriarhul Kirill multumeste CE pentru apararea “valorilor morale traditionale”. (Medicilor li se permite refuzarea avortului, din motive de constiinta)

Mevlut Cavusoglu presedintele PACE Patriarhul Kirill multumeste CE pentru apararea "valorilor morale traditionale". (Medicilor li se permite refuzarea avortului, din motive de constiinta)

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii a multumit Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru ceea ce el a numit pas important in apararea valorilor morale traditionale.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"As dori sa multumesc membrilor APCE, pe care ii reprezentati, pentru pasii importanti facuti in ultima sesiune, in sprijinul mentinerii valorilor morale traditionale", a declarat Patriarhul Kirill la o intalnire cu presedintele APCE (PACE), Mevlut Cavusoglu, la Moscova miercuri, 13 octombrie 2010.

Faptul ca PACE a adoptat o rezolutie care le asigura medicilor dreptul de a refuza efectuarea avorturilor din motive de constiinta este "un pas important", care ii sprijina cu adevarat pe "foarte multi doctori din Europa, oferindu-le dreptul de a trai si de a actiona conform cu propriile lor convingeri", a mai spus el.

Multe comunitati religioase din lume critica anumite rezolutii ale Consiliului Europei, si unele legi nationale, cum ar fi cele care pun la egalitate legaturile homosexuale cu casatoriile traditionale, a spus Patriarhul Kirill.

"Este foarte ingrijorator faptul ca unele tari au deja un suport legal pentru propagarea relatiilor homosexuale. Cred ca Biserica Ortodoxa, islamismul, iudaismul, si o multime de alte comunitati [religioase] nu se vor opri in reclamarea pacatlor, unul cate unul.", a spus el.

Daca omul isi foloseste libertatea in sensul faptelor rele, "civilizatia umana nu va avea nicio sansa de supravietuire, idee perfect inteleasa dealtfel si de catre cei care au creat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, aceasta din urma impunand unele restrictii asupra drepturilor si libertatilor omului, chiar din motive morale", a mai spus el.

"Din pacate, interpretarea moderna a acestei declaratii nu ia in considerare restrictiile acestea morale, si vedem ce se intampla in special in tarile occidentale, unde mediul public este plin de propaganda depravarii, consumerismului si permisivitatii", a spus Patriarhul Kirill.

Biserica Ortodoxa Rusa a gasit de cuviinta sa stabileasca un dialog cu Consiliul Europei, prin instituirea unei misiuni acolo, inca din 2004, in sensul exprimarii unui punct de vedere propriu cu privire la drepturile omului si ale libertatilor si, "impreuna cu mai multi deputati si aderenti la alte traditii religioase, sa asigure un caracter nemuritor standardelor morale din viata oamenilor", a mai spus el.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.