Civilizatia moderna Europeana repeta greselile URSS
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii a declarat ca situatia religiei in unele tari, inclusiv in Europa, ii aminteste de vremurile ateismului militant din Uniunea Sovietica.
©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
"Sunt profund convins ca civilizatia moderna face aceeasi greseala a Uniunii Sovietice. Nu conteaza foarte mult motivul pentru care este indepartata religia din viata publica. Rezultatul final este acelasi: demontarea constiintei religioase", a spus Patriarhul in timpul unei intalniri cu presedintele german Christian Wulff, la Moscova, in ziua de miercuri, 13 octombrie 2010.
Biserica Rusa a existat timp de decenii intr-o tara in care ideologia oficiala a fost ideologia ateismului, “unde bisericile au fost distruse, crucile au fost scoase din biserici pentru ca acestea din urma sa fie folosite in alte scopuri, laice, unde viata religioasa a fost stoarsa din viata publica, putandu-se manifesta numai in viata privata, intima".
Oamenii care au dus astfel de politici "au avut intentii foarte bune, actionand in baza propriilor convingeri, acestea fiind unele foarte umaniste: de a construi o societate prospera, un viitor mai bun, unde oamenii sa fie fericiti si unde sa aiba tot ceea ce si-au dorit, insa religia, crucile de pe biserici, le stateau in cale", a spus Patriarhul.
"Ma sperie, astfel, faptul ca ceva atat de ilogic se intampla in prezent in unele tari, inclusiv in Europa Occidentala. Nimeni nu mai spune ca prezenta crestinilor trebuie sa fie eliminata de dragul unui viitor mai bun, dar se foloseste o filosofie diferita: vrem sa indepartam crucile din scoli si religia din viata publica, in numele drepturilor omului", a spus Patriarhul Kirill.
El a multumit Germaniei pentru "apararea legalitatii prezentei valorilor traditionale crestine in viata societatii, in mai multe domenii".
Patriarhul Kirill a avertizat ca filozofii vin si se duc, dar credinta crestina exista de 2.000 de ani si "contituie temelia spirituala si culturala a Europei".
"Din acest motiv, consider ca acum trebuie sa vorbim tare despre ea, pentru ca avem dreptul sa facem acest lucru; am trait multi ani intr-o tara care L-a indepartat pe Dumnezeu din viata publica si stim care sunt consecintele", spune Patriarhul.
Kirill a declarat ca actuala "renastere, fenomenala, a vietii religioase in Rusia si in alte foste republici sovietice este in mare masura o reactie la trecut."
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010