Laicizarea, o “dictatura”, care poate “distruge libertatea religioasa”

papa Lacasuri Ortodoxe: din Vatican / AFP
Laicizarea, o "dictatura", care poate "distruge libertatea religioasa"

Laicizarea accelerata a societatilor occidentale risca "distrugerea libertatii religioase in sine, propunand o dictatura adevarata", si-a exprimat ingrijorarea Papa, vineri,19 noiembrie 2010, la Vatican, in timpul unei zile de reflexie cu Cardinalii din intreaga lume.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Papa s-a intalnit cu aproximativ 150 de "printi ai Bisericii", in vederea unui consistoriu care va creea 24 de noi Cardinali.

"Ne situam intr-un moment dificil pentru libertatea proclamarii adevarului Evangheliei si marilor realizari ale culturii crestine", a spus Papa Benedict al XVI-lea, in prezentarea temei diminetii: "Libertatea Religioasa si Importanta Liturghiei”, conform unei declaratii oficiale.

Contrar a ceea ce multi observatori isi imaginau, Papa a reiterat, nu preocuparile sale fata de crestinii din Irak sau Pakistan, ci observatiile sale cu privire la libertatea religioasa in Occident.

Numarul sau doi, secretarul de stat Tarcisio Bertone, s-a adresat si el pe aceeasi tema, in prezentarea proprie: "chiar daca natiunile prezinta adesea caracteristici profunde ale crestinismului in identitatile si cultura lor, asistam in prezent la un proces de secularizare", a spus el, deplangand "tentativa de marginalizare a valorilor spirituale".

intre altele, cardinalii au discutat despre "dificultatile serioase intampinate de Biserica in indeplinirea sarcinii de aparare a valorilor bazate pe drepturile naturale, cum ar fi respectul pentru viata si familie".

in declaratia sa, Cardinalul Bertone a vorbit, de asemenea, despre "libertatea religioasa din tarile musulmane, reamintind concluziile recentului Sinod" pe tema Orientului Mijlociu. El a subliniat "marele angajament" al Vaticanului si al Organizatiei Natiunilor Unite "in respectarea libertatii credinciosilor".

Cardinalii au discutat, de asemenea, despre "dialogul inter-religios, in special cu Islamul", a mai declarat Vaticanul, fara precizari suplimentare.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.