Demiterea Episcopului Artemije din Kosovo, pe motiv de schisma. Atac impotriva unitatii Bisericii Ortodoxe Sarbe?

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad
calugari suporteri ai Arhiepiscopului Artemije Kosovo Serbia Demiterea Episcopului Artemije din Kosovo, pe motiv de schisma. Atac impotriva unitatii Bisericii Ortodoxe Sarbe

Biserica Ortodoxa Sarba a anuntat sambata, 20 noiembrie 2010, ca l-a destituit din rangul sau pe fostul episcop de Kosovo, acuzandu-l de schisma pentru ca a oficiat o slujba religioasa, care i-a fost interzisa de catre superiorii sai.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Cu cele mai profunde regrete, dar aparand cu fermitate unitatea sfanta a Bisericii, Adunarea Episcopilor l-a demis pe episcopul Artemije (retrogradat) la rang de calugar, pentru incalcarea regulilor cele mai fundamentale ale "Legii Bisericii Ortodoxe”, se spune intr-o declaratie.

calugari suporteri ai Arhiepiscopului Artemije Kosovo Serbia

Artemije, in varsta de 75 de ani, cunoscut pentru pozitiile sale conservatoare si opozitia sa puternica fata de independenta Kosovo, a fost obligat sa se retraga in mai anul trecut, fiind implicat intr-un caz de presupusa deturnare de fonduri, in valoare de cateva milioane dolari.

Lui Artemije i-a fost interzis sa mai oficieze slujbe religioase si i s-a ordonat sa paraseasca Kosovo, considerat leaganul Bisericii Ortodoxe Sarbe, pentru a se stabili intr-o manastire din Serbia.

insotit de calugarii conservatori, Artemije a ignorat ordinele superiorilor sai, si a oficiat o slujba religioasa, vineri, 19 noiembrie 2010, intr-o manastire din Kosovo.

Sustinatorii sai s-au adunat imediat in alte 2 manastiri din Kosovo, dar au parasit scena sambata dimineata, odata cu sosirea noului episcop, numit de Biserica Ortodoxa, Teodosije, conform Agentiei de ?tiri Beta.

Adunarea Episcopilor, printr-o declaratie, a numit actiunile lui Artemije "un precedent periculos si sfasietor".

"Acesta este un atac impotriva unitatii Bisericii, si s-a incercat o schisma", a adaugat el.

Artemije a respins aceste acuzatii, asigurand ca el si sustinatorii sai nu se separa de nimeni, conform Beta.

"Noi nu suntem schismatici, si noi nu creem nimic nou. Doar incercam sa pastram ceea ce stramosii nostri ne-au lasat in mod glorios", a adaugat el.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in februarie 2008.

Belgradul considera Kosovo, locul in care se afla multe manastiri sarbe si sediul istoric al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Pec, drept provincia sa sudica. Biserica Ortodoxa Sarba, extrem de influenta in tara, a respins, de asemenea, proclamarea independentei, conform unei scrisori AFP.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.