Excomunicarea lui Tolstoi nu poate fi indepartata astazi

Lev Tolstoi Este imposibil sa ii fie indepartata excomunicarea lui Tolstoi, dar inimile crestine pline de compasiune pot inchina o rugaciune pentru sufletul acestuia.

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Este imposibil sa ii fie ridicata excomunicarea lui Tolstoi, astazi, de catre Biserica Ortodoxa, la sute de ani dupa moartea sa, mai ales ca insusi Tolstoi si-a afirmat excomunicarea, crede secretarul executiv al Consiliului Patriarhal pentru Cultura, Arhimandritul Tihon (?evkunov).

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


Raspunzand cu binecuvantarea Patriarhului Kirill al Rusiei, presedintelui Uniunii Cartii Rusesti, Serghei Stepasin, parintele Tihon a amintit ca Sfantul Sinod, prin decizia sa din 20 februarie 1901, l-a excomunicat pe Tolstoi, "dar doar s-a confirmat un fapt deja realizat – Contele Tolstoi insusi s-a excomunicat din Biserica, s-a rupt pe deplin si nu a negat asta, ba a si amintit-o, cu fiecare ocazie".

Cand Tolstoi avea 27 de ani, i-a venit ideea crearii unei noi credinte, iar jurnalele sale din acea perioada dovedesc aceasta, aminteste preotul. Cand a mai inaintat in varsta deja simtea ca si-a atins scopul, avand creata o mica secta din proprii adepti, si a scris chiar “Evanghelia lui Tolstoi”, iar Biserica Ortodoxa Rusa devenise obiectul principal al atacurilor sale.

"in plus, activitatea lui Tolstoi din ultimele decenii ale vietii sale a fost, din pacate, distructiva pentru Rusia – tara pe care a iubit-o atat de mult. Nu este intamplator faptul ca liderul bolsevic (Lenin) a aprobat foarte tare aceasta ramura a muncii lui Tolstoi, si l-a numit pe romancier "o oglinda a revolutiei ruse", arata parintele Tihon in scrisoarea sa publicata de Rossiskaia Gazeta, joi, 18 noiembrie 2010.

Pr. Tihon subliniaza faptul ca mai multe generatii de cititori ortodocsi din Rusia si din strainatate ii apreciaza foarte mult scrierile lui Tolstoi, "dar cu toate acestea, fiindca scriitorul nu s-a impacat cu Biserica, excomunicarea, prin care el insusi s-a excomunicat din Biserica, nu poate fi indepartata", inseamnand ca, din punct de vedere canonic "ii este imposibil Bisericii sa se roage pentru el".

"Totusi, inima plina de compasiune a oricarui crestin care citeste fictiunea marelui scriitor, nu poate fi oprita de la rugaciunea umila si sincera pentru sufletul acestuia”, a mai spus preotul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.