Dincolo de “robia preocuparilor trecatoare si limitate”, cu PF Parinte Patriarh Daniel
„L-a nascut si L-a aratat lumii, iar la nunta din Cana Galileii a spus oamenilor prezenti acolo: ‘Faceti orice va va spune El’ (In. 2, 5).”, amintea, In urma cu cateva ore, Patriarhul Romaniei, In predica rostita In aceasta zi de mare sarbatoare, 21 noiembrie 2010.
“Or” noi, ca oameni, ramanand “singurele fiinte de pe” acest “pamant, create dupa chipul Persoanelor ceresti”, si “vesnice”, suntem chemati la o “iubire vesnica”, si aceasta reprezinta simplu… “legatura noastra cu Dumnezeu”.
Fireasca optiune – puncteaza Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, In cuvantul sau, ocazionat de “Intrarea Maicii Domnului In Biserica”: un suflet omenesc ce se vrea vesnic, nu are cum sa aiba pretentia umplerii de lucrurile materiale, limitate si trecatoare. ?i, pana la noi, Mantuitorul Iisus Hristos avea sa “corecteze” acest lucru la Marta, “luminand-o”, Incat sa nu devina la randul sau, si aceasta, o roaba a preocuparilor trecatoare.
Acum, pare mai simplu de descoperit motivul exact pentru care Biserica randuieste ca la toate sarbatorile Maicii Domnului sa se citeasca aceeasi Evanghelie, explica Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, tocmai fiindca Maria din Evanghelia de astazi, desi nu este Maria, Maica Domnului nostru, ci sora Martei si a lui Lazar din Betania, are o asemanare cu Maica Domnului, In “ascultarea cu smerenie si evlavie a cuvantului lui Dumnezeu”.
“Maria partea cea buna si-a ales” – asigura Mantuitorul – prin legatura vie a omului cu Dumnezeu, asemenea Mariei – Maica Domnului – care, ascultand Cuvantul lui Dumnezeu si aratandu-L lumii, devine icoana Bisericii In care locuieste tainic Hristos”.
?i, poate, numai astfel ne putem explica de ce un sfant (Maxim Marturisitorul), aminteste Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, avea sa avertizeze si el, odata, cum sufletul crestinului trebuie sa fie fecioara, prin curatia si credinciosia fata de Dumnezeu, si mama, prin nastere de virtuti…
Prin urmare, concluzioneaza Preafericitul Parinte, sa nu uitam “ca suntem facuti nu pentru a face umbra pamantului, ci pentru a fi partasi la fericirea cereasca si slava vesnica a Sfintei Treimi”! – evidenta diferenta Intre fiintele si teologice… si nu doar biologice.
Amintire: “potrivit Sfintei Traditii, Fecioara Maria este primita la Templu de preotul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care, inspirat fiind de Duhul Sfant, si-a dat seama ca ea este o fiinta binecuvantata de Dumnezeu pentru a Implini o lucrare sfanta. In mod exceptional, Fecioara Maria nu a fost dusa doar In Sfanta, locul unde slujeau preotii, ci si In Sfanta Sfintelor, In locul cel mai sfant al Templului. Iar Fecioara Maria intra In Templul din Ierusalim spre a creste, timp de 12 ani, In sfintenie.”
“Aceasta este predica ei, a Maicii Domnului, care nu rosteste o predica paralela, nici concurenta cu predica lui Hristos”, ci… “Il arata lumii”, simplu, “pe Fiul ei: ‘Faceti orice va va spune El’’” – si, tot asa putem si noi, Inca din lumea aceasta, sa ne Incepem comuniunea noastra cu Dumnezeu… cu El.