Reactia Bisericii Ortodoxe a Albaniei in fata proiectului de lege care urmareste interzicerea simbolurilor religioase in scoli

reprezentanti ai Sinodului Albanez Reactia Bisericii Ortodoxe a Albaniei in fata proiectului de lege care urmareste interzicerea simbolurilor religioase in scoli

Biserica Ortodoxa Autocefala a Albaniei a analizat cu atentie proiectul de lege "privind sistemul de Educatie Preuniversitar din Republica Albania" si, in raspunsul sau directionat catre Ministerul Educatiei, si-a exprimat ingrijoarea si preocuparea fata de problemele religioase abordate in acesta, ne informeaza un corespondent Lacasuri Ortodoxe aflat in zona, citand comunicatul Biroului de Presa al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei.

©articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


reprezentanti ai Sinodului Albanez Opinia exprimata de catre organismele reprezentative ale Bisericii se refera la faptul ca articolul 36 alineat 4, privind interzicerea simbolurilor religioase pentru elevi (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), este o incalcare a drepturilor de gandire, la credinta si la practica religioasa, toate aceste drepturi fiind garantate tuturor cetatenilor Albaniei, prin Constitutia Republicii Albania, precum si de conventiile internationale si de rezolutiile recunoscute si ratificate de catre Statul albanez.

"Dreptul la credinta si la practica religioasa, si prin urmare, la detinerea de simboluri religioase de catre studenti, sunt in deplina conformitate cu aceste directive. in plus, ele nu pot fi considerate un obstacol sau o amenintare pentru studenti si pentru scolile noastre, deoarece societatea albaneza este cunoscuta pentru armonia sa multi-religioasa si coexistenta pasnica interreligioasa. Mai mult decat atat, in Albania nu avem conflicte legate de simbolurile religioase, asa ca opinia noastra este ca interzicerea lor poate crea efect invers, prin incalcarea tolerantei si coexistentei pasnice.
Din aceste motive, in raspunsul directionat catre Ministerul Educatiei, Biserica Ortodoxa Autocefala a Albaniei sugereaza eliminarea paragrafului 4 al articolului 36, privind afisarea simbolurilor religioase."
se arata in Comunicatrul emis de Biroul de presa al Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.