Priveghere la Ambasada Eritreei din Londra. SCRISOARE CATRE AMBASADA / Abune Antonius, patriarhul canonic al Bisericii Ortodoxe din Eritreea inchis pe nedrept

Priveghere la Ambasada Eritreei din LondraPriveghere la Ambasada Eritreei din Londra

Biserica Ortodoxa Britanica s-a numarat printre grupurile solidare cu eritreenii prizonieri, printr-o slujba de priveghere in fata Ambasadei Eritreei din Londra, in 26 mai. Avva Serafim, impreuna cu parintele Simon Smyth si diaconul Theodore de Quincey, s-au alaturat reprezentantilor Concernului pentru Drepturile Omului din Eritreea, ai Bisericii din Chains, ai Release Eritrea (Elibereaza Eritrea), ai Aliantei Evanghelice, ai Release, Open Doors and Christian Solidarity Worldwide, pentru rugaciune, lectura biblica si cantari religioase.
Avva Serafim a inceput slujba prin rugaciunea de multumire, iar mai tarziu a vorbit despre faptul ca Abune Antonios, patriarhul canonic (de drept) al Bisericii Ortodoxe din Eritreea, a fost inchis pe nedrept in data de 27 mai 2007.
in pofida ploii torentiale (prima dupa mai multe saptamani), toti cei prezenti au ramas neclintiti, continuand privegherea. La sfarsitul rugaciunii, avva Serafim a traversat drumul catre ambasada si a inmanat o scrisoare in numele tuturor celor prezenti.

"Excelentei Sale, D-lui Tesfamicael Gerahtu
Ambasador al Regatului Unit si al Irlandei
Ambasada Statului Eritreea
96 White Lion Street
Londra N1 9PF
Anglia

26 mai 2011

Excelenta Voastra,

Ne-am adunat astazi, reprezentand mii de crestini din Marea Britanie si Irlanda, pentru a marca cea de-a 9-a aniversare a inchiderii fortate a tuturor bisericilor din Eritreea, cu exceptia celor apartinand traditiilor: ortodoxa, romano-catolica si luterana.
in solidaritate cu fratii crestini din Eritreea, am facut apel inca o data pentru acordarea libertatii religioase depline, si pentru eliberarea neconditionata a tuturor prizonierilor pe motive de constiinta din Eritreea.

Suntem consternati ca este posibil sa continue privarea de libertate, fara acuzatie sau proces, pentru zeci de mii de cetateni din Eritreea, inclusiv cateva mii de crestini, detinuti exclusiv pe motiv de credinta. Suntem, de asemenea, profund tulburati de hartuirea crescanda a bisericilor autorizate, fapt ilustrat prin demiterea ilegala si detentia pe termen nedeterminat a patriarhului ortodox ales in mod canonic, Abune Antonios, si prin inchiderea, demiterea si recrutarea fortata a zeci de preoti ortodocsi.

Rapoarte credibile continua sa apara din Eritreea, in legatura cu crestini incarcerati in conditii inumane, abuzati fizic si psihic, lipsiti de accesul la hrana adecvata, apa potabila si medicamente. Suntem constienti de faptul ca multi dintre ei au murit, in urma relelor tratamente si / sau refuzului acordarii ingrijirii medicale, si suntem ingrijorati in mod special de continuarea practicii de a cere prizonierilor sa semneze declaratii de renuntare la credinta, ca o conditie prealabila pentru obtinerea libertatii.

Va asiguram inca o data, ca acesti crestini nu reprezinta o amenintare la adresa guvernului prin practicarea pasnica a credintei lor, si putem afirma ca invataturile si principiile credintei lor ii incurajeaza la un bun comportament in societate si la loialitate fata de tara. Suntem increzatori in privinta faptului ca crestinii din Eritreea se angajeaza spre consolidarea natiunii si ca ei pot contribui la dezvoltarea acesteia.
Va indemnam sa transmiteti catre guvernul dvs. apelul nostru, in vederea unei actiuni rapide, pozitive, pentru a asigura eliberarea tuturor prizonierilor de constiinta (POC), indiferent de credinta lor, si de a promova toate drepturile omului din constitutia nationala laudabila a Eritreei, inclusiv dreptul la libertatea religioasa.
Va incredintam de rugaciunile noastre permanente pentru prosperitatea si bunastarea poporului si natiunii dvs.. Ne mentinem angajamentul fata de poporul din Eritreea, urmarind sprijinirea progresului natiunii catre un viitor al dreptatii si echitatii."
– se mai arata in scrisoarea a carei copii a fost obtinuta de LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

in ultimii ani, in Eritreea (stat din sud-estul Africii) s-a purtat o campanie brutala impotriva crestinilor evanghelici si penticostali, in mod special. Invitatii si credinciosii participanti la nunti, botezuri si alte servicii religioase oferite acestor crestini au fost retinuti de fortele de securitate.

in mai 2002 guvernul a anuntat ca numai patru credinte stravechi: ortodoxa, catolica, luterana si islamica au primit autorizare din partea statului. Din acel moment, mai multe biserici au fost nevoite sa existe neoficial in Eritreea.

Potrivit rapoartelor Concernului Crestin International din Africa, peste 3 000 crestini din diferite denominatiuni au fost retinuti pentru credinta lor in Iisus Hristos. Ei sunt tinuti de regula in temnite subterane, in containere de transport maritim din metal si in baraci militare. Multi dintre ei au murit in urma torturilor si a lipsei de ingrijire medicala.

Intronizat ca patriarh in 23 aprilie 2003, Abune Antonios a trezit nemultumirile guvernului datorita neacceptarii interferentei politicului in problemele religioase, motiv pentru care in 2005 i se aduc acuzatii false, fiind demis printr-o intrunire a sinodului eritrean. Printre acuzatiile aduse impotriva Patriarhului, au fost reticenta sa in excomunicarea a 3.000 de membri ai Alem Medhane – o miscare a Scolii de Duminica – si cererea sa catre guvern de a-i elibera din inchisoare pe crestinii acuzati de tradare – mai informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.