Pictori greci din Istanbul, la Palatul Topkapi si noi evenimente culturale turco-grecesti, fara precedent, sub auspiciile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I

Pictori greci din Istanbul la Palatul Topkapi 2011Ziua de luni, 23 mai 2011, a insemnat o zi incurajatoare pentru relatiile turco-grecesti, fiind marcata de deschiderea a doua expozitii importante in Istanbul, demonstrand o cooperare intre ministerele din cele doua tari, pe o scara anterior greu de intalnit in sfera inalta a artelor, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

O conferinta de presa, dimineata, care a avut loc intr-un cadru linistit la Muzeul Universitatii Sabanci Saksp, in Emirgan, a fost dedicata deschiderii expozitiei "Traversand – Cicladele si Vestul Anatolian, timp de 3 milenii i.Hr.", care afiseaza dovezi de interactiune intre Vestul Anatolian si civilizatia greceasca, inca din mileniul al treilea i.Hr..
Dupa-amiaza, tarziu, a fost marcata de inaugurarea mult asteptatei expozitii de pictura si iconografie "Pictori greci din Istanbul, la Palatul Topkapi," care a avut loc la Grajdurile Imperiale recent renovate, din Muzeul Palatului Topkapi.

Organizata sub auspiciile Ministrului turc al Culturii, Ertugrul Günay, si ale Patriarhului Bartolomeu I, expozitia, care se va desfasura pana la 30 iunie 2011, se bazeaza pe cartea curatorului Mayda Saris, "Pictori greci din Istanbul", care ofera o imagine extinsa asupra pictorilor greci care s-au nascut sau au crescut in Istanbul, reunind lucrari atent selectate din bisericile grec-ortodoxe si din colectiile private, precum si din colectiile Palatului Topkapi, ale Patriarhiei grec-Ortodoxe si ale Liceului Teologic din Halki.

Subliniind importanta depasirii prejudecatilor si restabilirii tolerantei si increderii in diferitele grupuri culturale ale Turciei, Günay a subliniat valoarea conservarii culturilor in societatea secularizata, avand o viziune mai larga asupra drepturilor omului, si explicand ca proiectul este parte a unui efort mai larg de lucrare alaturi de mai multe sate si orase din Anatolia, in scopul descoperirii si conservarii artefactelor si relicvelor din toate confesiunile, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe. .
"De-a lungul anilor, pamantul Anatoliei a lasat mosteniri bogate artistice, de la musulmani, crestini, evrei si asirieni, dar si de la alte multe grupuri etnice. Aceasta ne conduce la o bogatie unica pe care avem datoria sa o pastram si sa o transmitem actualei generatii", a mai spus el.

Dispunand de lucrari ale pictorilor secolului 19 si inceputul secolului 20, precum Armenopoulos, Andoniades, Savvides, Scarlatos, Sofroniades, Sgum, Flora-Karavia, Economides, Xanthopoulous, Michelidakes, Petridou si Platonides, dar si ale marelui Konstantinos Kyzikinos (Konstantin), expozitia, impartita pe o baza tematica si cronologica, cuprinde aproximativ 100 de lucrari, inclusiv portrete ale sultanilor si ale functionarilor de rang inalt otoman, portrete ale unor ierarhi din colectia Scolii Teologice din Halki, icoane bisericesti si vederi din Istanbul.

Declarandu-se impotriva omogenizarii societatii, Günay a mai spus despre "cultura acestei tari ca ii recunoaste pe oamenii "Rum", ca pe un grup crestin turc anatolian. Cu toate acestea, atunci cand traducem, "Rum", desigur, inseamna "grec", care se refera la ceva din afara granitelor Turciei si, astfel, implica mai mult sau mai putin strainatatea. intr-adevar, desigur, “Rum” nu este ceva strain de cultura turca, ci se refera la una din mai multele culori ale unui curcubeu cultural, un popor indigen anatolian prezent din perioada otomana, care nu este strain culturii din aceasta tara. Prin urmare, este un obiectiv al nostru ferm sa pastram florile acestei civilizatii infloritoare, fiind exact ceea ce aceste doua expozitii intentioneaza sa promoveze si sa incurajeze. Vedem acest lucru ca pe un pas pozitiv in directia corecta, sperand la actiuni mai mari si mai bune care sa ii urmeze".

Patriarhul Bartolomeu I a adaugat ca "noi [oamenii Rum] suntem parte a societatii turce. Noi nu suntem straini aici si nici nu suntem migranti; ne-am nascut si am crescut aici, si, impreuna cu cetatenii armeni si sirieni suntem parte a civilizatiei bogate si vibrante din Turcia".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.