Noi raporturi intre crestinii din Rusia si Germania

Kirill si Christian Wulff Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii isi doreste sa existe un dialog sistematic cu crestinii din Germania. Patriarhul Kirill le-a multumit totodata autoritatilor germane pentru sprijinul acordat Bisericii Ruse in tara.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Cred ca crestinii din Rusia, Ucraina si din alte tari ale fostei Uniuni Sovietice ar trebui sa intretina un dialog sistematic cu crestinii din Germania. As fi fericit daca acest dialog s-ar concentra asupra ingrijorarii fata de conservarea valorilor crestine in cultura persoanei moderne", a spus Patriarhul Kirill la intalnirea sa cu presedintele german Christian Wulff, miercuri, 13 octombrie 2010, la Moscova.

Acesta este convins ca nivelul actual al intelegerilor reciproce intre rusi si germani nu ar exista daca nu s-ar concentra pe "solidaritatea fundamentala" pe tema traditiei crestine si culturale.

intaistatatorul a reamintit ca Biserica Rusa a condus dialogul cu Biserica Evanghelica din Germania inca de la inceputul anilor 1950 si, mai tarziu, a inceput dialogul cu Biserica Catolica a tarii, aceasta interactiune jucand "un rol important in procesul reconcilierii nationale dupa razboi".

El a spus ca, potrivit diferitelor statistici, intre 3,5 si 5 milioane de persoane vorbitoare de limba rusa traiesc in Germania, existand doua eparhii ale Bisericii Ruse, aproximativ 200 de parohii, 2 manastiri, scoli duminicale, mai multe biserici avand in grija grupuri sprijinite social, enoriasii ajutandu-le sa se adapteze, sa se familiarizeze cu legile germane, sa invete germana, oferindu-le asistenta juridica.

Astazi, o manastire a Patriarhatului Moscovei este in curs de infiintare in suburbiile Berlinului. Aceasta va insemna totodata un centru de dialog spiritual intre doua natiuni. Potrivit Primatului, initiativa este "salutata atat de catre politicienii germani cat si de oamenii obisnuiti, care chiar au inceput sa achizitioneze case si terenuri in apropierea manastirii".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.