Autocefalia Belarusiei nu se discuta intre Lukasenko si Patriarhul Bartolomeu

Autocefalia Belarusiei nu se discuta intre Lukasenko si Patriarhul Bartolomeu

Lacasuri Ortodoxe: din Minsk / Interfax
Minskul a numit "ridicole" si "provocatoare", acuzatiile mass-mediei ruse cum ca, in timpul recentei vizite a Presedintelui Belarusiei, Aleksandr Lukasenko, in Turcia, el ar fi discutat cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului posibilitatea castigarii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Belorusia.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Astfel de articole, care au aparut in presa rusa, sunt o alta provocare dintr-o serie intreaga, recenta", a declarat pentru Interfax seful administratiei prezidentiale a Belorusiei, Vladimir Makei.

"Belarusii sunt obisnuiti si zambesc la farsele mass-mediei care se afla, fortata de catre rusi, pe teritoriul Belarusiei, si s-ar plictisi daca ar trece o zi fara astfel de farse", a spus el.

"Ieri a fost minciuna legata de retragerea Belarus din Uniunea Vamala, CSTO [Organizatia Tratatului Colectiv de Securitate] (…) iar astazi a fost minciuna despre planurile Bisericii Ortodoxe din Belarus; maine vom auzi despre rusi discriminati si ucisi in Belarus", a spus Makei.

"in ceea ce priveste discutiile dintre Alexander Lukashenko si Patriarhul Constantinopolului pe tema autocefaliei, as dori sa fac cunoscut faptul ca Patriarhul Ortodox Rus Kirill a avut cunostinta de vizita programata a presedintelui Belorusiei in Turcia si a binecuvantat personal intalnirea dintre presedintele Belorusiei si Patriarhul Bartolomeu", a declarat seful administratiei prezidentiale.

"Restul tine de conjunctura", a spus Makei.

Comentand rapoartele legate de intalnirea lui Lukashenko cu Patriarhul Bartolomeu, Biserica Ortodoxa a Belorusiei a declarat pentru Interfax ca, "astfel de judecati speculative nu au nicio legatura cu viata reala a Bisericii Ortodoxe din Belorusia".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.