Friday 19 november 2010

Crestinii din India, intre “raportari” si realitate

india free Lacasuri Ortodoxe: din India (MNN)
in ciuda unei indelungate istorii de persecutie crestina in tara, raportul privind Libertatea Religioasa Internationala, publicat in aceasta saptamana de catre Departamentul de Stat American (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), a dat guvernului central din India un rating destul de ridicat pe marginea libertatilor religioase.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLcatalin


"Guvernul national, condus de Alianta Progresiva Unita (UPA), a continuat sa implementeze o platforma de secularizare, care include si respectul pentru dreptul la libertatea religioasa", sustine raportul.

Din pacate, daca acest lucru este sau nu adevarat, ramane de vazut, apreciaza revista Mission Network. Misiunea in India, Don & Grand Rapids cu sediul in Michigan, este de acord ca guvernul secular central are legi decente in ceea ce priveste libertatea religioasa, dar care se misca greoi la nivel de Stat.

Don spune ca situatia minoritatilor religioase din India seamana cu sistemul castelor. "Sistemul castelor a fost scos in afara legii, de peste 50 de ani, si totusi sistemul de caste ramane foarte puternic si este necesar ca Guvernul sa gaseasca o forma adecvata pentru respectarea acestui lucru. Deci, chiar daca exista o lege care dizolva castele, ele sunt o parte a sistemului, si nu se schimba”. Don mai spune, de asemenea, ca in India "exista libertate religioasa in unele locuri, respectata, dar in multe locuri ea lipseste".

Probleme apar atunci cand libertatea religioasa nu este respectata, spune Don, Guvernul national tinzand sa priveasca in alte directii. Chiar si raportul admite ca, desi guvernul central are intentii bune in raport cu libertatea religioasa, atacurile impotriva minoritatilor continua sa ramana nesupravegheate. "Aceasta lacuna a fost exacerbata de legea raportului politiei cu populatia, de coruptie, si de un sistem de instante suprasolicitate si invechite", noteaza raportul.

"Sunt, in opinia si experienta mea, unele evolutii pozitive in ceea ce priveste atitudinea guvernului central fata de persecutii, dar are slaba influenta asupra a ceea ce se intampla la nivel de Stat, si nu s-au facut pasi fermi, in masura in care se poate vedea, pentru a opri abuzurile impotriva crestinilor", mai explica Don.

Don merge mai departe, si spune: "acolo unde grupurile fundamentaliste hinduse detin puterea in zona, crestinii sunt atacati in mod frecvent".

in plus, legile anti-convertire, prezente in 6e state din India, au fost discutate, dar incercarile si succesele convertirilor cu forta, de la crestinism la hinduism, nu au fost niciodata mentionate. in schimb, acuzatiile impotriva crestinilor care se convertesc la hinduism – in special cele din castele inferioare – au fost discutate puternic.

Don spune ca mass-media, in general, este unilaterala, in aceasta tara compusa din hindusi 80% si doar 2% crestini. "Crestinii sunt de multe ori fortati, sub amenintarea vietii, sa recurga la ceremonii hinduse, negandu-si propria credinta”, explica Don.

Exista in mod clar o discrepanta intre legislatia nationala si realitate, pentru crestinii din India, dar ce putem face? Don afirma ca situatia este putin probabil sa schimbe curand, si cel mai bun lucru pentru credinciosii vestici este sa se roage. Sa ne amintim totusi ca, in ciuda suferintei mari resimtite de catre Biserica din India, ea continua sa creasca in numar.

"Au fost persecutati, si stiu ce inseamna sa-I urmeze lui Iisus, din toata inima. Deci, in ciuda – sau din cauza – persecutiei in mai multe feluri, Biserica din India se maturizeaza si se consolideaza".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.