Demonstratie a crestinilor din Nepal pentru obtinerea unui loc pentru inmormantare

Pahsupatinath templuLacasuri Ortodoxe: din Kathmandu
Sute de crestini au protestat in Nepal, in Kathmandu, miercuri, 23 martie 2011, pentru a solicita autoritatilor o suprafata de teren destinata inmormantarilor din comunitatea lor, in capitala.

Protestatarii, unii fluturand pancarte scrise de mana, pe care scria "Unde ne este locul de inmormantare?”, au marsaluit prin centrul orasului cu un sicriu gol, a raportat un jurnalist AFP, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


Pana acum, crestinii din capitala isi ingropau mortii intr-o padure din apropierea templului Pahsupatinath, unde sute de nepalezi sunt arsi intr-un ritual in fiecare saptamana, pe malurile raului sacru Baghmati.

Dar, autoritatile templului au spus la sfarsitul anului 2010 ca inmormantarile crestine nu mai sunt permise in padure, pentru ca acesta este un pamant sfant hindus.

Comunitatea crestina, care se plange ca nu mai are un loc de inmormantare in capitala supraaglomerata nepaleza, afirma ca este acum obligata sa recurga la incinerare.

"Avem dreptul sa ne ingropam mortii nostri conform obiceiurilor noastre", a declarat prin telefon pentru AFP C.B. Gahatraj, care a lansat apelul la demonstratia de miercuri.

Numarul crestinilor care traiesc in Nepal, o tara majoritar-hindusa, nu se cunoaste cu exactitate. Potrivit unui studiu din 2007, aici ar exista aproximativ 500.O00 de crestini si aproape 3.000 de biserici.

Prima biserica a fost construita de misionari in Darjeeling (nordul Indiei), in 1952, iar numarul crestinilor a crescut rapid dupa ce tara s-a deschis catre exterior.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.