publicat în: Arhivă

Premiul Spiritualitatii pentru consilierul monastic al filmului “Barbati si Dumnezeu” (Des hommes et de Dieux)

/Henry QuinsonLacasuri Ortodoxe: din Paris
Premiul Spiritualitatii Astazi a fost atribuit lui Henry Quinson, pentru cartea sa "Secret des hommes, secret des dieux", care prezinta culisele filmului lui Xavier Beauvois, caruia i-a fost consilier monastic.

Parasind pietele de pe Wall Street si din Paris, unde a fost un tanar comerciant cu aur, Henry Quinson a petrecut sase ani la abatia cisterciana din Tamie, Savoia, si a cunoscut 4 dintre cei 7 calugari ucisi in Algeria in 1996.


in cartea premiata, acest franco-american de 50 de ani plimba cititorul prin culisele filmului "Des hommes et de Dieux " (Marele Premiu al Juriului la Cannes, César pentru cel mai bun film din 2011 – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), o calatorie exceptionala de initiere si un voiaj spiritual.

Autorul a participat la toate etapele filmarii, si a fost "un ghid dedicat in totalitate misiunii sale".

Henry Quinson explica geneza proiectului, activitatea de pregatire cu regizorul, scenaristii, actorii si designerii, vorbind despre fraternitatea care a inspirat intreaga echipa si analizand, de asemenea, succesul neasteptat care a urmat.

Autorul si traducatorul mai multor carti si a numeroase articole despre Manastirea Tibhirine si despre problema dialogului interreligios, Henry Quinson, a trait paisprezece ani intr-un oras de tranzit, in Marsilia. El a fost distins cu Premiul pentru literatura religioasa 2009, pentru autobiografia "Moine des cites”, care s-a vandut in peste 50.000 de exemplare.

Dalai Lama, Xavier Emmanueli sau Elie Wiesel se numara, de asemenea, printre castigatorii Premiului Spiritualitatii Astazi.