publicat în: Arhivă

Sute de salafisti au atacat o biserica din Egipt

salafisti in Egipt Sute de religiosi salafisti au atacat in data de 25 iunie 2011 Biserica Copta a Sfantului Gheorghe din satul Bani Ahmed (Minya – Egiptul de Sus), incercand sa-l ucida pe pr. George Tabet.
Stirea a fost raportata in dimineata zilei urmatoare. Potrivit unor surse locale, citate de Asia News, extremistii au avansat pana in fata cladirii, inarmati cu bastoane, cerandu-le credinciosilor sa-l predea pe preotul care savarsea Liturghia. Armata a intervenit numai dupa cinci ore de asediu, iar preotul a fost escortat afara din sat.

Acesta este al doilea atac suferit de comunitatea din Bani Ahmed, in cateva luni. in ziua de 23 martie 2011, salafistii au blocat lucrarile de restaurare a bisericii si au reusit sa-l expulzeze pe parintele Thabet din sat.

Pr. Greich Rafic, purtator de cuvant al Bisericii Catolice Egiptene, a declarat pentru AsiaNews ca salafistii sunt impotriva restaurarii acestei biserici, si au atacat cladirea atunci cand au inceput sa suspecteze ca unele vesminte din parohie ar fi fost destinate reinstalarii preotului paroh. Preotul a spus ca extremistii nu tolereaza prezenta crestinilor, gasind mereu cate o scuza pentru a distruge bisericile.

Arhiepiscopia de Minya a emis o declaratie reiterand ingrijorarea sa cu privire la incident si denuntand “intoarcerea salafistilor in sat”. Arhiepiscopia acuza militarii ca nu fac suficient pentru a-i proteja pe crestini.