publicat în: Arhivă

Juramantul noului presedinte ucrainean a fost precedat de o ceremonie prezidata de Patriarhul Moscovei

Lacasuri Ortodoxe: din Kiev

Juramantul noului presedinte ucrainean a fost precedat de o ceremonie prezidata de Patriarhul Moscovei, probabil un semn de orientare a noii Ucraine catre Rusia. Prima calatorie a lui Ianukovici in strainatate va avea loc la Bruxelles, dar, fara indoiala, va avea legaturi stranse cu Moscova. Posibile progrese ecumenice.


Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii a incheiat o vizita de doua zile in capitala Ucrainei, care a coincis cu inaugurarea noului presedinte Victor Ianukovici. in acest fel, presedintia noului sef al statului ucrainean a inceput cu binecuvantarea Patriarhului rus. Din acest motiv, vizita lui Kirill a ridicat unele controverse.

impreuna cu Mitropolitul Vladimir, seful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, in ziua de 25 februarie 2010, Kirill a oficiat o slujba de multumire si mijlocire, in Lavra Kievului. Imediat dupa aceea, Ianukovici s-a prezentat, pentru a-si prelua functia, in fata Radei Supreme, unde avea sa-si depuna juramantul.

Sosirea lui Kirill, in ziua de 24 februarie 2010, a fost apreciata de gruparile nationaliste locale ca: dovada a loialitatii "Ucrainei fata de Federatia Rusa". "Invitatia facuta de noul sef de stat, patriarhului unei natiuni vecine, in vederea binecuvantarii alegerii sale, confirma dependenta coloniala a lui Ianukovici fata de Moscova", a apreciat intr-o declaratie Congresul nationalistilor. Ceremonia religioasa, continua activistii, a atins "culmea unui vasal, o umilire pentru tara."

in ciuda apelurilor repetate, din partea Patriarhiei de la Kiev, de a nu a exploata vizita lui Kirill in sens politic, evenimentul este citat numai ca un semn clar al apropierii noului sef de stat de Rusia. Moscova a respins politicile pro Vest ale fostului presedinte Victor Iuscenko, lider al Revolutiei Portocalii, si oponent puternic al influentei rusesti.

Vizita din luna august a anului trecut, a liderului Bisericii din Moscova, a fost insotita de proteste puternice din partea suporterilor independentei Bisericii Ortodoxe din Kiev. in Ucraina, Biserica Ortodoxa Rusa incearca sa faca fata situatiei extrem de tensionate intre diferitele comunitati. Exista trei biserici care fac referire la Ortodoxie: Biserica Ortodoxa Ucraineana – Patriarhia Moscovei (UOC-MP), Biserica Ortodoxa Ucraineana – Patriarhia de Kiev (UOC-KP), precum si Biserica Autocefala Ucraineana (UAOC).

Alegerea unui lider pro-rus la presedintie promite sa relanseze dialogul intre diferitele componente ale Bisericii Ortodoxe ucrainene spre o posibila unificare.

dupa un articol Asia News (preluare Directions to Othodoxy)

© traducere KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010