O calugarita catolica franceza, ghilotinata in 1794, va fi beatificata in iunie: Sora Marguerite Rutan

Sora Marguerite RutanLacasuri Ortodoxe: din Paris
Sora Marguerite Rutan, martira a Revolutiei Franceze, ghilotinata in 1794, va fi beatificata la Dax (Landes) in data de 19 iunie, a declarat joi, 24 martie 2011, Monseniorul Philippe Breton, episcop de Aire si Dax.

Slujba de beatificare va avea loc la Arenes de Dax , a spus acesta la o conferinta de presa organizata la sediul Conferintei Episcopilor din Franta, in Paris.

Nascuta in Metz (Lorraine), in data de 23 aprilie 1736, intr-o familie crestina modesta cu cincisprezece copii, Marguerite Rutan a inceput ucenicia sa in ziua in care implinea varsta de 21 de ani, la sediul Fiicele Caritatii, din Paris.


Dupa mai multe misiuni, ea a avut in grija spitalul Sf. Eutropius de Dax, in 1779, a deschis o scoala, a gazduit fetele abandonate si a devenit celebra in actiunea sociala, alaturi de alte 7 surori.

Atunci cand Revolutia a izbucnit, unii au cerut expulzarea surorilor, care rezistau insa slujindu-i pe cei saraci. Dar, in data de 3 octombrie 1793, cand li s-a ordonat sa aleaga intre a jura pe Constitutie sau a fi evacuate, ele au refuzat sa jure.

La sfarsitul anului, sora Margaret a fost acuzata de "lipsa de loialitate civica, incercare de corupere si infranarea spiritului republican si revolutionar".

Condamnata la moarte de catre Curtea Revolutionara, la 9 aprilie 1794, ea a fost ghilotinata in aceeasi zi, dupa ce a cantat “Magnificat” pe drumul sau spre esafod.

Decretul de recunoastere a martiriului Sorei Marguerite Rutan a fost publicat de catre Vatican in ziua de 1 iulie 2010.

Beatificarea desemneaza actul de autoritatea papala prin care o persoana decedata este ridicata la rang de “binecuvantata”. Canonizarea o face sa acceada in randurile sfintilor catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.