Orase antice, descoperite in mlastini, de catre cercetatori
Pentru mai mult de un secol, arheologii au crezut ca orasele antice mesopotamiene – locuri ca Uruk si Ur – au luat nastere pe malurile raurilor mari din Orientul Mijlociu, depinzand in principal de irigarea desertului din jurul lor, pentru supravietuire.
Dr. Jennifer Pournelle, un profesor asistent in cercetare la ?coala de Mediu din cadrul Universitatii Carolina de Sud, are insa o teorie diferita. Ea crede ca marile orase din sudul Irakului s-au dezvoltat si au inflorit intr-un vast tinut mlastinos alimentat de aceste rauri, si nu de-a lungul malurilor raurilor, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand ultimele rezultate inregistrate de Universitate.
Pournelle a condus prima echipa americana de cercetare arheologica in Irak, pentru mai mult de 25 de ani. Iar ceea ce ea si colegii ei au descoperit a dus la inceputul shimbarii in gandirea legata despre modul in care au evoluat peisajele urbane antice.
"in mod evident, primele orase nu erau insirate de-a lungul raurilor, ca perlele pe un fir. Mai degraba ele erau repartizate in delta raului, in cadrul si de-a lungul marginilor mlastinii”, a spus Pournelle, care combina inregistrarile sapaturilor arheologice si hartile sit-ului, cu imaginile aeriene si cele luate din satelit, in scopul reconstructiei mediilor antice.
Echipa de cercetare, care i-a inclus pe arheologul Carrie Hritz (Pennsylvania State University) si geologul Jennifer Smith (Washington University – St Louis), a explorat tinutul coborat al sistemului apelor curgatoare Tigru-Eufrat, in sudul Irakului. Pournelle a pus la un loc rezultatele privind contributia resurselor zonelor umede la aparitia, cresterea si renasterea oraselor timpurii, cele mai longevive centre urbane ale lumii.
Majoritatea datelor anterioare arheologice din Irak fusesera colectate intre anii 1900 si 1950, cand se acorda mai putina atentie plantelor si animalelor (mediului), a spus ea. Obiectele de muzeu si arhitectura erau total nedocumentate in ce priveste contextul de mediu. Cand le inregistram pe toate, am observat cum se sublinia rolul important al agriculturii cerealiere si al cresterii animalelor domestice, mai informeaza Lacasuri Ortodoxe.