Patriarhul Irineu al Serbiei: 60 de ani de monahism, 45 de ani de episcopat și 10 ani de slujire patriarhală lui Dumnezeu și fraților sârbi

Biserica Ortodoxă Sârbă marchează marele jubileu al Sanctității Sale Irinej, Patriarhul sârb: 60 de ani de monahism, 45 de ani ca eparh și 10 ani de slujire patriarhală lui Dumnezeu și fraților sârbi.
Sanctitatea Sa Patriarhul Irinej (Gavrilovic) al Serbiei s-a născut în satul Vidova, lângă orașul Cacak, Serbia, în 1930. Numele său de botez este Miroslav. A terminat școala elementară în satul său, iar mai târziu liceul din Cacak. Apoi, s-a înscris și a terminat Seminarul Teologic din Prizren, după care a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad.
La încheierea serviciului militar a fost numit profesor al Seminarului Teologic din Prizren. În octombrie 1959, înainte de a-și asuma această misiune, a fost tuns în monahism de regretatul Patriarh sârb Gherman și a primit numele de monah Irinej (Irineu).
În aceeași lună, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, în Biserica Ruzica din așezarea veche Kalemegdan, la Belgrad, a fost hirotonit ieromonah. În timp ce lucra ca profesor la Seminarul din Prizren, a petrecut o perioadă de timp la studii postuniversitare în Atena. În 1969 a fost numit Director al Școlii Monahale din Mănăstirea Ostrog, în Muntenegru, de unde s-a întors iar în Prizren și a devenit Director al Seminarului din Prizren. Din acea funcție a fost ales Episcop-Vicar al Patriarhului de atunci al Serbiei, cu titlul de Episcop de Moravica, în mai 1974. Un an mai târziu, în 1975, a fost ales Episcop de Nis.
Sfânta Adunare a Episcopilor l-a ales pe Episcopul Irinej ca Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Serbiei, pe 22 ianuarie 2010.
Un material video poate fi văzut la adresa: https://youtu.be/fknEt5me1qs .
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.