Zece ani de la întronizarea Patriarhului Chiril al Rusiei

La 1 februarie 2019, pentru a marca a zecea aniversare a întronizării Patriarhului Kirill al Moscovei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, alături de Primații și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, ai Bisericilor autonome și autoadministrate ale Patriarhiei Moscovei, de membrii Sfântului Sinod, șefii eparhiilor mitropolitane și de mulți ierarhi și clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse, au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Slujba a fost prezidată de Patriarhul Antiohiei și al întregului Răsărit, Ioan al X-lea, de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, de Patriarhul Serbiei Irineu, de Mitropolitul Cehiei și Slovaciei Rostislav, și de Mitropolitul a toată America și Canada, Tihon.

Bisericile din Alexandria, Georgia, România, Bulgaria, Polonia au fost reprezentate, fiecare, de câte un Mitropolit sau Arhiepiscop. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop de Târgoviște.

Nu au existat delegații din următoarele Biserici Ortodoxe locale: Grecia, Albania, Cipru, Ierusalim (cu toate acestea, Arhimandritul reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului la Moscova a fost acolo) și Constantinopol.

La slujbă au fost prezenți, de asemenea (fără participare la slujire): Nunțiul Apostolic din Federația Rusă, Celestino Migliore, delegația Bisericii Apostolice Armene condusă de Arhiepiscopul Yeznik, președinte al Departamentului Afacerilor Externe al acestei Biserici, delegația CMB (Consiliul Mondial al Bisericilor) cu șeful său, secretarul general, pastorul Olav Fykse Tvei, și delegația Republicii Populare Chineze.

Cântările au fost interpretate de Corul Patriarhal al Catedralei Hristos Mântuitorul și de Corul Lavrei Sfintei Treimi și Sfântul Serghie.

Rugăciunile au fost rostite în slavonă, arabă și engleză. Predica înaintea comuniunii a fost rostită de șeful administrației instituțiilor Patriarhiei Moscovei din Străinătate, Arhiepiscopul Vienei și de Budapesta, Antonie.

După Liturghie, Patriarhul Antiohiei și al întregului Răsărit, Ioan al X-lea, a citit un mesaj de felicitare și a înmânat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse un toiag arhieresc fabricat în Damasc.

În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, a citit un mesaj de felicitare și a înmânat Primatului două engolpioane și o Cruce pectorală. Apoi, Patriarhul Moscovei, Chiril, s-a adresat participanților la slujbă.

Pentru înregistrări video, recomandăm adresele: https://www.youtube.com/watch?&v=Non9HgKwilE și https://www.youtube.com/watch?&v=9B6ztZJwUcg .

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe® – februarie 2019

Traducere: Lăcașuri Ortodoxe®, după un raport al revistei franțuzești Orthodoxie

Foto: Patriarhia Rusă

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.