DECIZIA CONSTANTINOPOLULUI privind BISERICA DIN UCRAINA: COMENTARIU al Președintelui Departamentului de Informații Sinodale al Bisericii Ucrainene

“Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică nu se va alătura acestei reunificări [adică Marea Biserică a Ucrainei, LO]. Nu cred cu adevărat în întâlnirea tehnică a Patriarhiei de la Kiev (schismatică) și cea de-a doua Biserică autocefală ucraineană prezidată de Macarie [altă grupare schsimatică]. Acesta din urmă se opune categoric ca Filaret să devină liderul Bisericilor unite, și e insistent”, a declarat Arhiepiscopul Clement.

De partea sa, Filaret însuși a declarat, pe 11 octombrie:

“Am fost, sunt și voi fi Patriarh”.

Arhiepiscopul Clement a adăugat:

„Această decizie nu este, absolut, canonică, pentru că acest teritoriu [al Ucrainei/ LO] nu aparține Patriarhiei de Constantinopol, și atunci cum poate ea ridica anatema? Această Patriarhie nu are dreptul canonic să facă acest lucru.

Cred că, pentru astfel de fapte, anatema trebuie să cadă pe Patriarhul Bartolomeu”, subliniază Arhiepiscopul Clement.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Ucraineană nu recunoaște deciziile Patriarhiei de Constantinopol privind acordarea autocefaliei.

“Nu recunoaștem aceste acte și le privim ca pe acțiuni de întărire a schismei Ortodoxiei în Ucraina”, adăugând că “aceste acte nu au valoare canonică. Ele nu au nicio valoare”, încheie ierarhul.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al revistei Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.