DECIZIA CONSTANTINOPOLULUI privind UCRAINA: sprijin declarat de Reprezentantul Special al SUA

După ședința Sinodului Patriarhiei Ecumenice, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii în Ucraina, Kurt Volker, a declarat că Statele Unite sprijină pe deplin crearea unei singure Biserici locale Ortodoxe în Ucraina.

Volker a menționat că decizia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, de a susține autocefalia Bisericii Ucrainene, este o decizie religioasă.

“Din punct de vedere american, singurul lucru pe care îl putem spune, este că noi credem în principiul libertății religioase. Țara noastră se bazează pe acest lucru, așa cum susținem aspirația tuturor oamenilor în a-și mărturisi religia așa cum doresc, și să aibă libertatea de a face acest lucru în mod pașnic”, a declarat reprezentantul special al Statelor Unite.

“Sper că nu vor exista proteste și acțiuni violente organizate în urma acestei decizii. Dacă nu, cred că ar fi o tragedie”, a spus el.

Întrebat despre avertizarea Bisericii Ortodoxe Ruse că independența Bisericii Ucrainene va duce la violențe în Ucraina, Volker a spus:

“Este o tragedie că aveți lideri religioși care vorbesc despre folosirea violenței. Ar fi o grozăvie, iar noi, absolut, nu vrem să vedem asta”.

Diplomatul a adăugat că, “separarea” survenită joi între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ucraineană, înseamnă că “Putin a pierdut Ucraina în inimi și minți”.

La rândul său, Președintele ucrainean Poroșenko a declarat că autocefalia ucraineană “este o mare victorie a poporului ucrainean, prieten al lui Dumnezeu, împotriva demonilor din Moscova”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport publicat de revista Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.