Intrarea Maicii Domnului in Biserica – predica a Sfantului Antim Ivireanul (LIVE video)

Foto: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Licenta: By Manuel Panselinos (https://sankire.narod.ru/Panselin.html) [Public domain], via Wikimedia Commons

Va prezentam, in randurile de mai jos, cuprinsul unei predici a Mitropolitului Țării Românești, Sfântul Martir Antim Ivireanul, rostita in fata Domnului Țării, a boierilor și creștinilor din acele vremuri*.

Cuvantul Sfantului Antim Ivireanul la Intrarea Maicii Domnului in Biserica

„Puțin ajutor va putea primi un bogat de la un sărac și puțină laudă va auzi un cinstit de la un neînvățat. Asa si eu, și eu, știindu-mi sărăcia bunătăților și slăbiciunea învățăturii, stau de mă mir ce voi face. Că, pe de o parte privind la maririle Prea Sfintei Fecioare Maria, a Carei Intrare cea cu stralucire în Biserică astăzi prăznuim; de altă parte văzând atâtea cinstite obraze, împodobite cu florile bunătăților și cu înțelepciune, mă inspăimântez, nici nu cutez a mai grăi!”

În vremurile cele de demult, exista un obicei la evrei, incat orice om care nu făcea copii era hulit și urât de toți, oricat de mare si oricat de bogat ar fi fost neamul lui; iar când ducea darurile lui la biserică, preotul le primea la urmă, abia dupa ce le primea de la toti ceilalti, iar omul acela statea in biserică mai jos decât toți și nimeni nu mânca cu el bucate, iar toți il tratau ca pe un urgisit de Dumnezeu.

Cuvantul Sfantului Antim Ivireanul la Intrarea Maicii Domnului in Biserica”Așa fiind și Ioachim și Ana, fără prunci, iar acum ajunși la adânci bătrâneți, cu speranța în Dumnezeu s-au dus cu daruri la templu, după legea scrisă. Ajunși acolo, au fost respinși cu vorbe de ocară, iar darurile aruncate, pentru a nu spurca templul.

Grele zile de suferință pe inima lor. Au început să se roage lui Dumnezeu, spunându-i că vor închina Domnului pruncul ce se va naște” – explica, intr-o prezentare pe care a facut-o predicii Sfantului Antim Ivireanul la Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, IPS Calinic, Arhiepiscop de Arges si Muscel.Vedeți deci, acum, poftă și dragoste creștinească, vedeți căldură in inimă, vedeți râvnă. Pe cine mai gasesti, in vremurile de astazi, fie ca face parte dintre cei bogați, fie dintre cei săraci, chiar de-ar avea 100 de copii, să închine unul lui Dumnezeu?

Însă Dumnezeu, după cum zice David, va face voia celor ce se tem de Dânsul și va asculta rugăciunea lor. Soisind vremea si ceasul sa se implineasca promisiunea lui Dumnezeu, Cel mai înainte de toți vecii, și Ioachim si Ana fiind gasiti ca vase alese, a binevoit Dumnezeu să dezlege stârpiciunea Anei și ea a născut prin făgăduință, asa după cum născusera Sarra pe Isaac, Rebeca pre Iacob, Rahila pe Iosif, femeia lui Manoe pe Samson, Ana femeia lui Elcana pe Samuil și Elisabeta pe Ioan Botezătorul. Tot așa și fericita Ana, femeia lui Ioachim, a născut tron sfânt lui Dumnezeu, pe Fecioara Maria, din neamul împăratului David, din care Se va naște, la plinirea vremii, Iisus Hristos Domnul.

Cuvantul Sfantului Antim Ivireanul la Intrarea Maicii Domnului in BisericaPentru aceasta, trecând trei ani de la Nașterea Fecioarei, părinții ei au dus-o cu mare fast si cu fecioare purtand făclii aprinse, la biserica, exact cum proorocise David, să o închine lui Dumnezeu, după făgăduiala lor.

Si, a fost nevoie ca Maica Domnului să fie dusă la templu, unde avea să stea 12 ani, hrănită de înger cu mană cerească, pentru ca Prea Sfanta Fecioara să se curățească de păcatul cel strămoșesc, și pentru ca, fiind vas ales, prin venirea Duhului Sfânt și prin umbrirea Celui de Sus, să primească în pântecele ei pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu.

Asadar, trebuie ca, și noi, când vom mai intra, de acum, în sfânta biserică, să ne curățim întâi de păcatele noastre și de gandurile viclene și apoi, cu cunoștință întreagă, să ne facem vase alese, ca să primim prin darul Duhului Sfânt, Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre, iar prin aceasta, astfel, ne vom putea numara in randul celor care cu adevarat praznuiesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.”

(*)Interpretare si adaptare, dupa o predica a Sfantului Antim Ivireanul, repusa in valoare de IPS Calinic Argeșeanul, la Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica 2017, in mai multe randuri preluate in limba veche romaneasca, sub titlul: Cine nu făcea coconi era hulit de toți, cuvânt la Intrarea Maicii Domnului în Biserică [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/87412-cine-nu-facea-coconi-era-hulit-de-toti-cuvant-la-intrarea-maicii-domnului-in-biserica.html] [ https://www.eparhiaargesului.ro/arhieparg/index.php/stiri-evenimente-din-eparhia-argesului/9043-cine-nu-facea-coconi-era-hulit-de-toti-cuvant-la-intrarea-maicii-domnului-in-biserica [https://www.eparhiaargesului.ro/arhieparg/index.php/stiri-evenimente-din-eparhia-argesului/9043-cine-nu-facea-coconi-era-hulit-de-toti-cuvant-la-intrarea-maicii-domnului-in-biserica] ], pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Transmisiuni in direct la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (LIVE video)IMPORTANT: In aceasta dimineata, incepand cu ora 8:00, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, puteti urmari in direct Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in biserica. Transmisiunea in direct este efectuata din mai multe locatii, fiind difuzata pe mai multe canale ale aceluiasi player TV.

De asemenea, in aceasta seara, la ora 18:00, veti putea urmari o alta transmisiune video in direct: Conferinta sustinuta de maestrul Dan Puric [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/24104-dan-puric-in-direct-pe-tv-lacasuri-ortodoxe-marti-seara-de-la-18-00.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/promo/24104-dan-puric-in-direct-pe-tv-lacasuri-ortodoxe-marti-seara-de-la-18-00.html [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/24104-dan-puric-in-direct-pe-tv-lacasuri-ortodoxe-marti-seara-de-la-18-00.html] ] – organizata de Dr. teolog Stelian Gombos si Pr. Dinu Pompiliu, paroh al Bisericii Serban Voda din Bucuresti, in colaborare cu Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe [ https://lacasuriortodoxe.ro/promo/24098-ps-vincentiu-acorda-binecuvantarea-dan-puric-in-direct-live-marti-seara-pe-mai-multe-retele-web.html [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/24098-ps-vincentiu-acorda-binecuvantarea-dan-puric-in-direct-live-marti-seara-pe-mai-multe-retele-web.html] ] si Biroul mass-media al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor [ https://sf-esc.ro/informatii/13334-cu-binecuvantarea-preasfintitului-episcop-vincentiu-dan-puric-in-direct-marti-seara-in-reteaua-sf-esc-ro.html, parteneri media oficiali ai evenimentului ].

Transmisiunile in direct amintite mai sus vor putea fi urmarite in paginile: www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] , www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] , www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] si in toate paginile web ale protopopiatelor, bisericilor si manastirilor din reteaua Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, cu binecuvantarea arhiereasca si parinteasca a target=“_blank”>PS Episcop Vincentiu [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.