Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: impresiile vizitatorilor din strainatate

O BISERICA FRUMOASA

Am mers acolo în ajunul Paștelui, în acest an. Este cea mai mare biserică din zona Iași, foarte frumoasă. In interiorul bisericii se gaseste trupul sfânt al Sfintei Parascheva, facator de minuni, la care sute de mii de oameni vin în a doua săptămână din octombrie, pentru comemorare.

In aceeasi perioada a anului se sarbatoreste orasul Iasi.

Jenu X

Sfanta Parascheva: Cum vad vizitatorii din strainatate Catedrala Mitropolitana din IasiEXTERIORUL ESTE SUPUS RESTAURARII, DAR TOTUSI MERITA VIZITATARestaurarea greoaie este în plina desfășurare, reducand din experiența generală și limitand accesul in unele zone, insa este o clădire frumoasă. Fiți pregătiți să stati la rand pentru a ajunge in interior, insa randul se mișcă relativ repede.key_man_canada

Sfanta Parascheva: Pana in 2017, impresiile strainilor despre Catedrala Mitropolitana din IasiCATEDRALA UIMITOAREAceastă catedrală ortodoxă este renumită, în parte, pentru găzduirea unei relicve importante. Când o veti vizita, veți vedea oameni care vor sta la rand pentru a vedea relicva [sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, LO] și pentru a obține binecuvântare de la preot.

Există, de asemenea, o biserică mai veche, alături, cu niște imagini uimitoare la intrare.

GlobetrottingVikingRegatul Unit

O MARE BISERICA ORTODOXA ROMANEASCA

Este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Romania, si nu numai.

Minunate picturi și o arhitectură specială. Trebuie să o vedeti.

Flavian ASyros, Grecia

FRUMOS

O catedrala impodobita si foarte mare. La câteva minute de mers pe jos de Palat. Un loc popular pentru turiști și localnici.whiteprinceLondra, Regatul Unit

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, vazuta de cei din strainatate ZIUA DE SARBATOARE A PATROANEI SFINTE A ROMANIEIAm fost la Iasi in week-end-ul Ocrotitoarei Sfinte a Romaniei.

Catedrala atrage mulți pelerini și închinători. A existat un mic târg și toți le-au adus preoților buchete cu flori de toamnă.

Religia Ortodoxă românească este puternică, iar experiența a fost mișcatoare și interesantă.

MaryseniorGeneva, Elvetia

MARE BISERICA

Arata frumos, dar era complet acoperita cu o panza (din cauza renovarii), cand am fost acolo.

Sperăm că, data viitoare, vom putea să o apreciem la masura completă.

marcin wBelfast, Regatul Unit

Catedrala Mitropolitana din Iasi: cei din strainatate, nerabdatori cu renovareaO BISERICA ORTODOXA FOARTE INTERESANTAMagnifică biserică, dar încă se deruleaza o mulțime de lucrări de construcție, în exterior. Acestea se estimeaza ca ar trebui să se incheie în aprilie-mai – deci va arăta și mai bine atunci!Fredrik GDrammen, Norvegia

MAGICÎntr-adevar, desi clădirea are o mulțime de schele în jurul sau, acolo nu ai prea multe de vazut, dar interiorul este ceva ce merită vizitat.

Căldura slujbei ortodoxe este impresionantă. Ascultand tot ceea ce se intepreteaza, sau se cânta mai degrabă decât se rosteste, remarci o schimbare binevenită, pe care ar trebui s-o adopte Creștinismului occidental.

Interiorul se prezinta foarte frumos, iar icoanele expuse sunt impresionante.

TimOrganoBasingstoke, Regatul Unit

FRUMOASA, DAR IN RENOVAREAm fost dezamăgit de faptul că o mare parte a exteriorului era acoperită, din cauza renovării, dar totuși este o biserică frumoasă, cu icoane interesante in interior, cu pictură și vitralii.Rick COlympia, Washington

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: vizitatorii straini, incantati de slujbeUN LOC MINUNAT!Dacă vă aflați în Iași și doriți o experiență autentică în slujirea creștina romaneasca, mergeți la o slujba duminica, pentru a participa la Sfanta Liturghie. Locul va va impresiona admirativ, dacă sunteți creștin, dacă vă plac cantarile corale și dacă vă plac slujbele solemne.

Dacă veti merge oricând, de la 9 la 12 dimineața, într-o duminică, cu siguranță vă veți bucura.

Corul este pur și simplu remarcabil, iar clădirea este frumoasă. Slujba este, de asemenea, frumoasa. În plus, această biserică are moaștele Sfintei Parascheva. Poți venera Sfanta, lăsa o listă de rugăciuni si de nume, preoților care supraveghează moastele, sau doar să privești oamenii și exprimarea credintei lor. Recomand puternic!

Clemmons, Carolina de Nord

Catedrala Mitropolitana din Iasi: vizitatorii straini chiar nu mai au rabdare cu renovareaAR PUTEA SA FIE MULT MAI BINE ODATA CU INCHEIEREA RENOVARILORCatedrala este una dintre cele mai uimitoare repere arhitecturale ale orasului. Este de-a dreptul rusinos faptul că locul se afla în renovare de câțiva ani și nu pare să revina inca la vechea sa slavire.Silvia CDubai, Emiratele Arabe Unite

Sfanta Cuvioasa Parascheva – Catedrala Mitropolitana din Iasi: din impresiile strainilorLINISTITOAREUn loc cu adevărat linistitor, pentru a petrece un timp liber cultural, macar pentru a înțelege ce au făcut românii înaintea noastră.

Alegeți-va o zi însorită sa mergeti.

Luigi BRoma, Italia

CATEDRALA CEA MAI MARE A ORASULUIFatada este încă parțial acoperita și în renovare. Este frumos că se are grija de ea.

Majoritatea oamenilor intră pe strada Ștefan cel Mare, prin poarta din față. Întotdeauna sunt cerșetori în față, dar neagresivi.

Catedrala este imensă și ornamentată în interior. Întotdeauna m-am nimerit când erau slujbe și n-am putut ramane. Poate fi destul de aglomerat la slujba, dupa ce incep sa vina oamenii.

RandyKasalDes Moines, Iowa

Foarte frumoasă.Mi-a plăcut să văd acest loc minunat în timpul vizitei mele.

Este o vedere frumoasă și o recomand foarte mult. Ar trebui să fie mai curat.

Shoval24Brooklyn, New York

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: parerile turistilor strainiBiserica Ortodoxă ReprezentativăBiserica ortodoxă mare și reprezentativă, merită o vizită.

Din păcate, nu sunt foarte bine organizați din punct de vedere turistic, dar este frumos și curtea este foarte mare.

geolEgham, Marea Britanie

Sintele moaste ale Sfintei ParaschevaBiserica Catedralei orașului are Sfintele Moaste facatoare de minuni ale Sfintei Parascheva, care a fost din Tracia. Am fost de mai multe ori la Biserică și am venerat Sfintele Moaste.Părintele IoanSan Angelo, Texas

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: pareri ale strainilor, legate de Muzeu”Orthodox Cathedral” – Catedrala OrtodoxaO mare si foarte interesanta biserica, construita recent, dar cu icoane foarte interesante.

Exista un muzeu cu o colectie de icoane vechi, obiecte liturgice si vesminte (intrarea este dupa scari, fara indicatoare pentru turisti).

Din pacate, descrierile obiectelor expuse sunt doar in limba romana. In mare parte, obiectele provin din biserici distruse in timpul comunismului. Muzeul este inca in dezvoltare. Imediat langa intrare, e un punct sanitar gratuit si foarte curat 😊

medar823Warsaw, Poland

Incantator”Enchanting”Am fost acolo de doua ori – a doua oara, in timpul rugaciunilir de dimineata. Un loc cu farmec artistic si care iti da o liniste a mintii. Un centru de spiritualitate al Bisericii Ortodoxe Romane.

saffo83Turin, Italy

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: loc de pelerinaj pentru Balcani”Relics of Santa Paraschiva” (Moastele Sfintei Parascheva)Catedrala ramane un loc de pelerinaj sfant pentru Balcani.

Este inspirat de stilul italian renascentist. Catedrala este si sediul unui arhiepiscop roman si este cea mai mare din Romania.

Flo PItalia

Catedrala Mitropolitana din Iasi: inca nefinisata”Still not quite finished”Cand am vizitat Iasiul, in vara anului 2015, Catedrala era aproape acoperita de panzele restauratorilor. Inca se restaureaza si in 2017, dar zona din jurul bisericii, numita “Ansamblul Mitropolitan”, este renovata si arata foarte frumos.

Cladirile cu destinatii speciale sunt incantatoare, mai ales fantasticul Muzeu Mitropolitan, care are propriile review-uri pe TripAdvisor.

DanishTravelorCopenhagen, Denmark

Sfanta Parascheva, in Catedrala Mitropolitana din Iasi: aprecierile strainilorSuper cathedrale orthodoxe (Super catedrala ortodoxa)Merita vizitata cand esti la Iasi, pentru a petrece un moment de calm si de cultura.

O catedrala Ortodoxa foarte frumoasa, de vizitat.DimziacAmiens, France

Renovarile continuaLa restauration se poursuitComparativ cu ultima noastră vizită, clădirile din spate, biserica principală și intrarea monumentală au fost restaurate.

A fost creat un muzeu. Lucrarea continuă în acest mare centru de pelerinaj, care își recapătă treptat strălucirea. Puteți fotografia interiorul, cu dicretie.

leboralFranta

Destinatie de pelerinaj”Pilgrimage destination”Pacat ca unele parti din fatada sunt acoperite, dar detaliile pe care le-am observat chiar m-au fascinat.

Este un loc in care se afla ramasitele unei sfinte foarte venerate pentru cei din zona. De aceea, in interior, nu puteti sa insistati pe anumite zone, nefiind politicos fata de credinciosii care vin pentru rugaciune.

Bianca LItalia

Sfanta Parascheva – Catedrala Mitropolitana din Iasi, vazuta de oamenii din strainatate”The Metropolitan Cathedral”Catedrala este in stilui renascentist italian, are patru clopotnite si este dedicata Sfintei Parascheva, foarte iubita in Biserica Ortodoxa, din acest motiv acesta este un loc de pelerinaj.

Multi pelerini vin aici sa se inchine moastelor sfintei, deci, nevoind sa deranjam, am vizitat minunatul interior foarte rapid.

gianni05Rome, Italy

Sfanta Parascheva – vizitatorii straini, despre sfintele lacasuri ortodoxe din Iasi”Service in the Temple of the Three Hierarchs” (Slujba in Biserica Trei Ierarhi)Biserica celor Trei Sfinti – unica din punct de vedere istoric.

In 1641, la 14 octombrie, aici au fost aduse moastele Sfintei Parascheva. Am fost sa ma inchin la sfintele moaste si sa admir pictura murala.

O muzica plina de iubire am ascultat in biserica, a fost incredibil. Acum, voi incerca sa merg din nou si neaparat in timpul slujbei. Va invit sa faceti la fel.

Ольга ВChisinau, Moldova

Sfanta Parascheva de la Iasi: impresii ale vizitatorilor straini ai Catedralei Mitropolitane”If you pass here you can not get”Am mers, din nou, in aceasta minunata biserica, unde mai fusesem cu ceva ani in urma, si am fost incantata din nou.

De data asta, am nimerit la sarbatoarea anuala a Sfintei Cuvioase Parascheva, eveniment care atrage pelerini din toata Romania si din tarile vecine.

Multimea de pelerini este un exemplu clar de credinta pe care acesti oameni o au pentru Biserica Ortodoxa Romana. Daca veniti aici in jurul datei de 14 octombrie, veti realiza acest lucru.

mariosoulGenoa, Italy

Sfanta Parascheva de la Iasi: ce cred pelerinii straini”Very nice and mystical” (Foarte frumos si mistic)Am fost acolo sa vedem moastele Sfintei Petka [Sfanta Parascheva, LO]… si a fost o calatorie care a meritat realmente.

Am fost norocosi, pentru ca nu am avut foarte mult de asteptat la rand. Catedrala este, in acest moment, in restaurare la exterior. Moastele sfintei sunt categoric punctul central si trebuie sa mergeti acolo.

AndreaKarlsruhe, Germany

Sfanta Parascheva de la Iasi: impresiile calatorilor straini”Very beautiful!“Complexul este inca in reconstructie, dar nu impiedica vizitarea.

Slujbele se desfasoara normal (pe usi sunt afisate orele slijbelor), deci totul este posibil si deschis publicului.

De altfel, in jurul cladirii sunt panouri de afisaj cu istorice si fotografii – foarte utile.

Afina PEdinet, Moldova

Pelerinaj zilnic”Imposing church”O biserica foarte mare si impunatoare. Aici sunt moastele Sfintei Paraskyis [Sfanta parascheva, LO] si un popular pelerinaj se desfasoara, aici, zilnic.YiannisIoannouLarnaka City, Cyprus

Sfanta Parascheva – Catedrala Mitropolitana a Iasiului: Magnific!“Magnifique”O arhitectura superba. Un loc de repaus… Situat in centrul Iasului.Henry SPerpignan, France

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: alte pareri ale turistilor straini”The most important church in the city” – Cea mai importanta biserica a orasuluiCea mai mare si mai importanta biserica din oras. Se afla in centrul istoric al orasului, vizavi de Teatrul National. Aici sunt moastele Sfintei Parascheva, protectoarea orasului, sarbatorita la 14 octombrie, cand in oras realmente sosesc un milion de pelerini.angelajaninaNovara, Italy

Sfanta Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi: Trebuie sa mergeti!“Must visit”Este situata in centrul orasului si este un minunat sanctuar care pastreaza moastele Sfintei Parascheva, cea mai venerata sfanta din Romania, pe tot parcursul anului.

Este multa credinta in oamenii care vin in liniste si trec prin fata raclei, se inchina, apoi primesc binecuvantare de la preot.

gemmarosaCatania, Italy

Mesajele de mai sus reprezinta traducerea impresiilor lasate de turistii straini pe platforma internationala Tripadvisor [https://www.tripadvisor.com/] [ https://www.tripadvisor.com/ [https://www.tripadvisor.com/] ].

Mai multe despre programul manifestarilor derulate in aceste zile la Catedrala Mitropolitana din Iasi – Hramul Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva 2017, gasiti dand click aici: Sfanta Cuvioasa Parascheva 2017 – PROGRAM si SURSA COMPLETA: sfintele moaste vor fi scoase marti [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/24008-sfanta-cuvioasa-parascheva-2017-program-si-sursa-completa-sfintele-moaste-vor-fi-scoase-marti.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/24008-sfanta-cuvioasa-parascheva-2017-program-si-sursa-completa-sfintele-moaste-vor-fi-scoase-marti.html [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/24008-sfanta-cuvioasa-parascheva-2017-program-si-sursa-completa-sfintele-moaste-vor-fi-scoase-marti.html] ]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.