publicat în: Arhivă

Critici dure la adresa unui congresman american, pentru declaratii legate de Genocidul Turc

Reprezentanta Congresului SUA, Anna Eshoo, care reprezintă cel de-al 18-lea District al Congresului, din California, se confrunta cu critici dure, pentru faptul că nu i-a menționat pe asirieni și pe greci într-o declarație a sa despre Genocidul Turc “impotriva armenilor”. Iar aceasta, in conditiile in care cel de-al 18-lea District include San Jose, care gazduieste astazi 12.000 de asirieni.

Anna Eshoo si Genocidul Turc – Critici dure la adresa Congresman-ului americanGenocidul Turcesc impotriva Asirienilor, Armenilor și Grecilor Pontici a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1915 și 1918. Genocidul a dus la pierderea vietilor a 750 000 de asirieni (75%), 1 milion de greci pontici și 1,5 milioane armeni. Asociația Internațională a Cercetătorilor pentru Genocid a recunoscut Genocidul Asirian și cel Grec, în 2007.

Reprezentanta Eshoo a postat o declarație pe pagina personala de Facebook, in care amintea Genocidul, ca fiind doar Armean, in acelasi timp mentionandu-i pe asireni si pe greci ca fiind simplu: “alte minoritati” afectate. Iar reactia dura la adresa lui Eshoo este cu atat mai mult justificata, insa, de faptul ca este pentru a doua oara cand reprezentanta in Congres refuza să aminteasca victimele asiriene și grecești ale Genocidului Turc. Declarația ei din 2015, ocazionata de trecerea a 100 de ani de la Genocid, se folosea, de asemenea, de termenul: “alte minorități”.

Carlo Ganjeh, reprezentantul american al Alianței Universale Asiriene, o organizație mondială a asirienilor, și-a exprimat dezamăgirea față de modul in care procedeaza Reprezentanta Eshoo, acuzand-o ca duce “o politică de includere a celor doua națiuni sub descrierea generică de ‘minorități’”.

Rosie Malek Yonan, activist asirian și autor al “The Crimson Field”, un roman despre Genocid, a publicat o scrisoare deschisă pe blogul său, la adresa Reprezentantei Eshoo, în care afirma că “asirienii or fi ei o națiune fara patrie, dar nu sunt invizibili. Noi nu suntem fara nume și nu suntem, cu siguranță, ‘alte minorități’, așa cum ne desemnati în declarația dvs. din 24 aprilie 2017”.