Critici dure la adresa unui congresman american, pentru declaratii legate de Genocidul Turc

Reprezentanta Congresului SUA, Anna Eshoo, care reprezintă cel de-al 18-lea District al Congresului, din California, se confrunta cu critici dure, pentru faptul că nu i-a menționat pe asirieni și pe greci într-o declarație a sa despre Genocidul Turc “impotriva armenilor”. Iar aceasta, in conditiile in care cel de-al 18-lea District include San Jose, care gazduieste astazi 12.000 de asirieni.

Anna Eshoo si Genocidul Turc – Critici dure la adresa Congresman-ului americanGenocidul Turcesc impotriva Asirienilor, Armenilor și Grecilor Pontici a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1915 și 1918. Genocidul a dus la pierderea vietilor a 750 000 de asirieni (75%), 1 milion de greci pontici și 1,5 milioane armeni. Asociația Internațională a Cercetătorilor pentru Genocid a recunoscut Genocidul Asirian și cel Grec, în 2007.

Reprezentanta Eshoo a postat o declarație pe pagina personala de Facebook, in care amintea Genocidul, ca fiind doar Armean, in acelasi timp mentionandu-i pe asireni si pe greci ca fiind simplu: “alte minoritati” afectate. Iar reactia dura la adresa lui Eshoo este cu atat mai mult justificata, insa, de faptul ca este pentru a doua oara cand reprezentanta in Congres refuza să aminteasca victimele asiriene și grecești ale Genocidului Turc. Declarația ei din 2015, ocazionata de trecerea a 100 de ani de la Genocid, se folosea, de asemenea, de termenul: “alte minorități”.

Carlo Ganjeh, reprezentantul american al Alianței Universale Asiriene, o organizație mondială a asirienilor, și-a exprimat dezamăgirea față de modul in care procedeaza Reprezentanta Eshoo, acuzand-o ca duce “o politică de includere a celor doua națiuni sub descrierea generică de ‘minorități’”.

Rosie Malek Yonan, activist asirian și autor al “The Crimson Field”, un roman despre Genocid, a publicat o scrisoare deschisă pe blogul său, la adresa Reprezentantei Eshoo, în care afirma că “asirienii or fi ei o națiune fara patrie, dar nu sunt invizibili. Noi nu suntem fara nume și nu suntem, cu siguranță, ‘alte minorități’, așa cum ne desemnati în declarația dvs. din 24 aprilie 2017”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.