Lisanias, tetrarh al Abilenei – cercetatorii confirma un alt personaj biblic amintit de Sfantul Apostol Luca

Continuam seria de articole prin care cercetatorul Michael J. Caba incearca, pentru Revista americana Locuri Biblice, sa examineze fiabilitatea istorică a cărților Noului Testament, ale Apostolului Luca și Faptelor Apostolilor, prin compararea acestora cu alte surse textuale vechi și cu înregistrările arheologice.

CONTINUARE: O alta persoană la care se face referire în Luca 3: 1-2, care a existat cu adevarat, asemenea personajelor tratate pana acum, este “Lisanias, tetrarh al Abilenei”.

Lisanias este una dintre cele mai obscure persoane menționate de Luca, cu o singură referință extra-biblică, pe seama unei inscripții datate din timpul domniei lui Tiberius, găsită în zona Abilene, care spune:

“… un ins eliberat al Tetrarhului Lisanias a construit drumul, a ridicat Templul” (Jurnalul Societății Geografice Regale din Londra, V. 20, p. 43).

Zona cunoscută sub numele de Abilene a fost o mica regiune din partea estică a Munților Anti-Liban, numele provenind de la Abila, orașul său principal. Orașul Abila a fost localizat pe traseul dintre Damasc și vechiul Heliopolis (Baalbek-ul modern, in Liban).

Astăzi, satul Suk Wadi Barada marchează locul vechiului Abila. Este situat în Siria, la nord-vest de Damasc. Imaginea fotografică a articolului de fata prezinta satul, asa cum a fost el surprins in anul 1890.

De remarcat, orasul Abila din Abilena, care are legatura cu Evanghelia lui Luca, este diferit de un alt oraș cu același nume situat în Decapolis, la est de capătul sudic al Mării Galileii. Universitatea John Brown excaveaza, in prezent, Abila din Decapolis.

Prin urmare, cercetatorii istorici si arheologii confirma si ei ca personajele biblice au existat cu adevarat, exact in locatiile si vremurile precizate de Biblie…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.