Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUA

Cu binecuvântarea Episcopului Longin de Noua Gracanica si Midwest (una dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Sârbe din Statele Unite), moaștele Sfantului Mardare (Mardarie Uskokovici) au fost exhumate pe data de 5 mai 2017.

Evenimentul a avut loc la Biserica Manastirii “Sfantul Sava” din Libertyville (Illinois), acolo unde Sfantul s-a odihnit, de la îngroparea sa, în decembrie 1935.

Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUAExhumarea, efectuata in vederea sarbatorii pan-ortodoxe a cinstirii sfântului, care va avea loc in perioada 14-16 iulie 2017, a relevat că moaștele sunt parțial neputrezite, fapt confirmat de Pr. Nicolas Kostur, care prezidează subcomisia de cinstire liturgică a Sfantului Mardarie.

In ziua de 4 mai 2017, conform informatiilor [https://serborth.org/05102017.html] oferite de Biserica Ortodoxa Sarba locala, după Sfanta Liturghie și Acatistul Sfântului Mardare oficiate de Episcopul Longin, piatra funerara a fost îndepărtata, dezvăluind sicriul acoperit cu o placa de beton. Sicirul a fost deschis in duminica ce a urmat.

În timpul exhumarii, s-au intonat imnurile de Pasti și Troparul Sfantului Mardare, alaturi de alte cantari sârbești si rusesti. Sicriul s-a crăpat, insa, în timp ce a fost descoperit, moment in care un miros dulce de mir a izvorat din acesta, miros care a dispărut repede.

Prin inspectarea cu atenție a moaștelor, Părintele Nicolas Kostur a descoperit că mâinile sfântului erau cu totul neputrezite. Prin îndepărtarea cu grijă a hainelor în care a fost îngropat sfântul, s-a dovedit că moastele erau aproape intacte. Părul și barba sfântului aratau ca și cum sfântul ar fi fost îngropat cu o zi in urma.

Sfintele moaste au fost, apoi, spălate cu apă caldă și vin alb, unse cu mir și plasate într-o racla, așteptând să fie acoperite cu toate veșmintele, pentru sarbatoarea din luna iulie.

Sfantul Mardare, episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America, a intreprins o lucrare misionară imensă în America și a fondat Mănăstirea Sfantul Sava, unde a fost înmormântat pe 12 decembrie 1935. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a introdus numele său la calendarul ortodox local, in data de 29 mai 2015.

Pentru fotografii de la dezhumare, dati click aici [https://serborth.org/05102017.html] !

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.