Icoana, o neincetata BunaVestire – VERNISAJ

2017 este Anul Omagial al Iconarilor şi Pictorilor Bisericeşti desemnat de către Patriarhia Ortodoxă Română. De aceea, Muzeul ASTRA vine cu o expoziţie de icoane pe sticlă, prima de acest gen în 2017. ,,Icoana, o neîncetată BunăVestire” cuprinde un număr de 60 de icoane pictate pe sticlă, care aparţin colecţiei de icoane și obiecte de cult a Muzeului ASTRA.

,,Icoanele sunt datate în Transilvania secolului al XIX-lea. Pe lângă colecţia de icoane, în cadrul expoziţiei, sunt expuse şi piese de port din Transilvania (cămăşi bărbăteşti, ii femeieşti, cătrinţe, ştergare de icoane) şi piese din Colecţia de lemn-os-fier (un tetrapod pictat, sfeşnice metalice şi două cruci pictate). De asemenea, vizitatorii vor putea observa aici icoane ale lui Savu Moga şi Matei Ţimforea, maeştrii picturii pe sticlă din Ţara Făgăraşului.”, a declarat Ada Maria Popa, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Ca o completare a icoanelor de colecţie selectate, sunt etalate şi icoane noi, realizate de studenţii Facultăţii de Conservare-Restaurare din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, îndrumați de profesorul Mirel Bucur.

Expoziţia a fost vernisată ieri, joi, 9 martie, la ora 12, la Casa Artelor şi va rămâne deschisă înspre vizitare până în data de 9 mai 2017. Pe parcursul perioadei de vizitare a expoziţiei, se vor desfăşura ateliere de pictură pe sticlă pentru toate vârstele și vor fi vizionate filmele „Andrei Rubliov”, în regia lui Andrei Tarkovsky şi „Micul Prinţ”.

Conform informatiilor transmise in ultimele ore de Cosmin Calinescu, purtator de cuvant al CNM ASTRA Sibiu, la vernisajul expoziției ,,Icoana, o neîncetată BunăVestire” au participat aproximativ 100 de persoane.

,,Icoana, o neîncetată BunăVestire” cuprinde un număr de 60 de icoane pictate pe sticlă.

INFO: Ada Maria Popa, muzeograf Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, C.N.M. ASTRA

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.