Despre razboiul nevazut, cu PS Timotei Prahoveanul

In Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști, la Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat urmatoarele idei:

Prin pocăință și ascultare, la iertare”Din Evanghelia citită astăzi aflăm că iertarea poate fi dăruită nouă numai de Mântuitorul Hristos. Acest mare dar al iertării, pe care Mântuitorul l-a pronunțat și față de cel bolnav din Capernaum, ni se oferă întotdeauna și nouă când îl cerem. Noi primim iertarea atunci când cerem acest lucru cu pocăință, când ne asemănăm celor de altădată care au devenit pentru noi dascăli ai pocăinței prin exemplul lor”.

Războiul gândurilor – razboiul nevazut”În viața noastră există un permanent război al gândurilor pe care unul dintre părinții Bisericii l-a numit războiul nevăzut. La acest război noi trebuie să opunem rugăciunea. Un părinte al Filocaliei, Marcu Ascetul, ne spune că așa precum focul nu rămâne cu putere în apă, tot așa gândurile cele rele nu persistă în mintea celor iubitori de osteneală. Un ajutor în lupta contra patimilor avem în rugăciunea Doamne Iisuse Hristose Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă. Rugăciunea permanentă alungă gândurile cele rele din inima noastră”.

Prietenii adevarati”Este foarte importantă credința altora. Omul bolnav din Evanghelia de astăzi nu ar fi putut ajunge singur în fața Mântuitorului. De multe ori constatăm că prietenii adevărați se pot număra pe degetele de la o mână. Prietenii adevărați sunt rari. Și pentru că sunt rari, sunt foarte prețioși. Îi putem considera pe cei patru care l-au adus pe slăbănog înaintea Mântuitorului prieteni adevărați ai aceluia”.

Sursa text: Basilica [https://basilica.ro/ps-timotei-prahoveanul-rugaciunea-permanenta-alunga-gandurile-cele-rele-din-inima-noastra/]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.