Prima Sfanta Liturghie, in prima biserica ruseasca din Cipru (video)

Luni, 26 martie 2017, a fost oficiata prima Sfanta Liturghie în noua Biserică ortodoxă rusească din Episkopi – Eparhia de Tamassos, Cipru. Această biserică, singura si prima biserica ortodoxa ruseasca din Cipru, este inchinată Sfantului Apostol Andrei și Tuturor Sfintilor Rusi.

Conform unui raport [https://mospat.ru/ru/2017/03/26/news143854/] al reprezentantilor Patriarhiei Moscovei, Sfanta Liturghie a fost prezidată de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, asistat de Mitropolitul Isaia de Tamassos și de Arhiepiscopul Ambrozie de Peterhof. Au mai fost prezenti Mitropolitului Nifon de Philippoupolis (Patriarhia Antiohiei), Episcopul Antonie de Moravica (Patriarhia Serbiei) și Mitropolitul Teoclit de Bresthene Théoclète (Biserica Greciei).

În predica sa, Mitropolitul Ilarion a declarat:

„Astăzi, am oficiat prima Liturghie în biserica nou construita cu hramul Sfantul Apostol Andrei și Toti Sfintii Rusiei. Aceasta este prima biserică ruseasca de pe insula Cipru. Nu este o clădire religioasă a Bisericii Ortodoxe Ruse, ci este un lacas de cult al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, care a fost construit la inițiativa ierarhului eparhial local.Slujbele vor fi celebrate, aici, în limba slavonă, iar predicarea va avea loc în limbile rusă și greacă. Toti ortodocsii pot deveni enoriași ai acestei biserici. Biserica Sfantul Apostol Andrei și Toti Sfintii Rusi va deveni, de asemenea, casa comunității rusesti din Cipru și din orașul Episkopi. Oamenii noștri ruși sunt oameni pioși; ori de câte ori viziteaza un loc, acestia caută mai presus de toate o biserică ortodoxă.Biserica Ortodoxă a Ciprului a deschis întotdeauna ușile bisericilor sale, în fata tuturor creștinilor ortodocși, indiferent de naționalitatea lor, de originea etnică. Dar, este o bucurie deosebită ca rușii sa poata veni la o biserică în care slujba sa fie oficiata în limba lor maternă, sa auda cantarile lor, cu care sunt obisnuiti si pe care le cunosc încă din copilărie, și sa vada pe pereți și figuri din Sinaxarul rusesc, care sunt atât de apropiate inimii lor.Speram ca aceasta biserica, care a devenit prima biserică ruseasca de pe insulă, sa nu fie ultima. Sper că si alți ierarhi vor urma exemplul Preasfintiei Voastre, Episcop Isaia, și vor construi biserici rusești. Acesta va fi semnul vizibil al unității euharistice și spirituale de-a lungul secolelor, care întărește Bisericile noastre.În același timp, se adresează nevoilor reale ale oamenilor. Rușii vor să aibă o biserică în apropierea casei lor, să se roage. Vreau să Vă transmit, Preasfintia Voastra, binecuvântările și recunoștința Sanctitatii Sale Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, recunoștința pentru dragostea Voastra fata de Biserica Rusă, pentru cooperarea Voastra pe parcursul mai multor ani, în domeniul cooperării inter-ortodoxe, pentru grija Voastra fata de locuitorii vorbitori de limba rusă de pe această insulă. Transmit, de asemenea, binecuvântarea Patriarhului, catre credinciosii Preasfintiei Voastre“.

In materialul video atasat articolului de fata (vezi Fisiere Media – partea dreapta) puteți urmări intreaga slujba ocazionata de acest eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.