SFANTA FILOFTEIA – istoria unei fetite de doar 12 anisori. Transmisiune in direct

Chiar daca rana pe care lovitura unei toporisti i-a facut-o la picior nu parea a fi una mortala – rod al maniei tatalui sau necredincios – Sfanta Filoteia a murit pe loc. Toporisca azvarlita spre sfanta, cu manie, a ucis-o la doar 12 anisori, dupa ce mama cea buna a fetitei, care murise de tanara, apucase sa o conduca pe micuta pe calea sfinteniei.

SFANTA FILOFTEIA – istoria unei fetite de doar 12 anisori. Transmisiune in direct

Cand si-a venit in fire, tatal a incercat sa-i ridice de jos trupul neinsufletit, dar, de acum, minunile lui Dumnezeu aveau sa-l inspaimante cu totul pe cel a carui furie fusese alimentata permanent de cea de-a doua sotie, mama vitrega a Filofteei, nesuferind faptele nenumarate de bunatate si de milostenie ale micutei: trupul sfintei, cuprins de o mare stralucire cereasca, invaluit intr-o lumina dumnezeiasca puternica, nu a mai permis apropierea si atingerea de el.

Arhiepiscopul din Tarnovo (Bulgaria) – locul in care se nascuse si se intamplase totul (sec. XIII) – la vederea minunii stralucirii puternice care ii invaluia trupul si a faptului ca acesta continua sa nu se lase miscat ingreunandu-se ca o stanca din piatra, s-a rugat cu staruinta, impreuna cu mai-marii cetății și cu popor mult, aprinzand făclii și tămâie.

Ajungand sa pomeneasca tari si localitati, biserici si manastiri din apropiere, chiar si din Romania – intr-o disperare evidenta in fata situatiei incredibile care se nascuse – tatăl si cei ce erau de fata aveau sa vada cum trupul devine usor, dintr-o data, la amintirea Bisericii Domnesti din Curtea de Arges.

Radu Vodă, cel poreclit Negru (care zidise și biserica), a primit-o îndată cu mult alai, cu făclii și tămâieri, inca de la Dunăre, aducand sfintele ei moaște în Biserica Domneasca din Țara Românească, unde au stat până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab. Iar astazi, dupa ce o perioada s-au aflat in Biserica Sfântul Gheorghe, apoi în Biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari din Arges, si chiar in Manastirea Antim din Bucuresti, se afla in Paraclisul Mănăstirii Curtea de Arges.

Peste toate acestea, istoria consemnează, de asemenea, că, speriat că moaștele sfintei vor fi împrăștiate, Mitropolitul Cosma, de mai tarziu, pecetluia totul, chiar si printr-un blestem:“Poruncim cuvioșiei tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou, lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului.Si, așa pecetluite, să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare, să se ferească a nu cuteza să ciupească cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a atinge să ia. Într-acest chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! (1791, mai 10)”.

SFANTA FILOFTEIA – istoria unei fetite de doar 12 anisori. Transmisiune in direct

IMPORTANT: Astazi, de asemenea, in ziua sarbatorii Sfintei Mari Mucenite Filofteia si a Sfantului ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului (de Milan – click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23314-sfantul-ambrozie-al-mediolanului-sfinte-moaste-aflate-spre-inchinare-in-bucuresti.html] , incepand cu ora 8:00, in programul TV Lacasuri Ortodoxe veti putea urmari video, in direct, Slujba Sfintei Liturghii. Slujba vor putea fi urmarite in direct, video, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, pe urmatoarele pagini web:Parohia Podeanu (https://parohiapodeanu.ro/) [https://parohiapodeanu.ro/] Sfantul Apostol Simon Zilotul (https://sfantulapostolsimonzilotul.ro/) [https://sfantulapostolsimonzilotul.ro/] Catedrala din Urziceni [https://catedralaurziceni.ro/] (https://catedralaurziceni.ro/ [https://catedralaurziceni.ro/] )de unde vor fi preluate si in paginile web:Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe ( [https://lacasuriortodoxe.ro/] https://lacasuriortodoxe.ro/) [https://lacasuriortodoxe.ro/] Episcopia Sloboziei si Calarasilor (https://sf-esc.ro). [https://sf-esc.ro] Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.