Monday 31 october 2016

Sfantul Mormant, dezvelit: ce vor sa demonstreze expertii?

Descoperirile arheologice moderne sunt destul de convingătoare, incat sa-i faca pe sceptici sa creada că evenimentele biblice sunt cu totul altceva decât rodul imaginației cuiva – au declarat mai mulți experți de top, pentru Ria Novosti, in ultimele ore.

Lespedea de piatra a Sfantului Mormant, data la o parte: ce vor sa demonstreze expertii?

Dezvelirea lespedei originale din piatra, care acopera Sfantul Mormant din Ierusalim [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23256-emotii-maxime-piatra-sfantului-mormant-a-fost-data-la-o-parte-in-aceste-zile-dupa-secole.html] (vezi video, dand click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23257-exclusiv-imagini-din-sfantul-mormant-surprinse-la-dezvelirea-lespedei-de-piatra-video.html” target=“_blank] ), pare sa fi dat nastere unor dezbateri extraodinar de importante, pe teme biblice. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe incearca sa va tina la curent cu informatiile pe aceasta tema, cunoscand importanta deosebita a legaturii intre stiinta si religie si, totodata, recunoscand ajutorul pe care arheologii biblici il acorda celor implicati in cercetarea teologica.

Din cate stiti din editiile noastre anterioare de stiri, pentru prima dată în ultimele cateva secole, arheologii au deschis Sfantul Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos, aflat în Biserica Sfântului Mormânt, în Orașul Vechi al Ierusalimului, pentru a vedea cum arata Mormântul inițial, original, conservat sub lespedea de marmura care il proteja.

Când placa de marmură – plasată deasupra Sfantului Mormânt în anul 1555 – a fost data la o parte (vezi video, dand click aici), cercetatorii au descoperit o suprafață din piatră gri-bej, sub ea.

SFANTUL MORMANT, dezvelit: ce vor sa demonstreze expertii?

Pentru a afla natura acestei suprafețe, oamenii de stiinta vor efectua o serie de studii instrumentale, vrand sa demonstreze astfel, intre altele, de ce Sfanta Flavia Iulia Elena, mama Imparatului roman Constantin I, a declarat, în secolul al IV-lea, că acesta este locul exact in care Iisus Hristos a fost îngropat.

Conform Sfintelor Evanghelii, Trupul lui Iisus Hristos, după moartea Acestuia, a fost asezat într-una din peșterile funerare sculptate în munte. Acesta este locul in care El a Inviat a treia zi.

“Cred că credincioșii creștini mai sunt framanatati doar de mici îndoieli, fata de ce spune Biblia. În ceea ce-i privește pe sceptici, ei doresc dovezi. Teologia a parcurs un drum lung, facand mari descoperiri care ar fi trebuit sa spulbere orice îndoială, insa, cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă”, a declarat teologul catolic din Moscova, Alexei Yudin, citat de publicatia Sputnik.

Alexei Yudin a menționat, cu aceeasi ocazie, Sulurile vechi de pergament descoperite de păstori de-a lungul țărmului de nord-vest al Marii Moarte, în urmă cu aproximativ 70 de ani, ca fiind una dintre descoperirile cele mai importante și convingătoare de acest gen făcute vreodată.

Cunoscute, de asemenea, si sub numele de Pergamentele Pesterilor din Qumran, aceste artefacte datează din ultimele trei secole înainte de Hristos și din primul secol al erei noastre.

Textele sunt de o mare importanță istorică, religioasă și lingvistică, deoarece acestea includ cele mai vechi manuscrise cunoscute care sa fi supraviețuit vreodata, incluse în Biblia canonica ebraică, alaturi de manuscrisele deuterocanonice și extra-biblice.

“Sulurile de Pergament din Pesterile Qumranului sunt dovada existenței unei comunități careia i-ar fi apartinut cel mai probabil Sfantul Ioan Botezătorul. Acest lucru înseamnă că avem dovada istorică a [ceea ce se spune în Biblie]”, a continuat Yudin.

El a adăugat că știința secolului al XIX-lea a respins evenimentele biblice, ca pe un mit, dar descoperirea Manuscriselor din Qumran a rasturnat situatia.

“Nu mai era posibil să se insiste asupra faptului că întreaga istorie a lui Hristos ar fi fost un basm”, a explicat el.

Rectorul Institutului de Psihologie, Christian Andrei Lorgus, a menționat, ca pe un alt exemplu, descoperirea, in anul 1961, a unei plăci de calcar în Israel, cu numele lui Ponțiu Pilat și cu inscrisul “prefectul Iudeii”, pe suprafața sa.

Potrivit Bibliei, Pilat din Pont a fost cel care a ordonat ca Iisus Hristos să fie răstignit.

“Înainte de aceasta noua dovada, mulți credeau că Evangheliile ar fi fost un mare mit și ca n-ar fi avut nimic de-a face cu adevărul istoric”, a spus Lorgus.Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.