S-au descoperit moastele Sfantului Teodosie al Pesterilor din Lavra Pecersk (VIDEO)

Personalul Muzeului Arheologic din Kursk a fost cel care a raportat aceasta descoperire miraculoasă. În timpul unor săpături, au fost descoperite moastele Sfantului Teodosie de Pechersk – unul dintre fondatorii Lavrei Kiev-Pechersk și fondator al monahismului in tinutul rusesc.

Istoricii au descoperit o sursă de apă pe malul drept al râului Tuskar, într-o capelă mică. După revoluție, a fost distrusa, iar izvorul a ramas uitat. Cu 7 ani în urmă, Societatea Ortodoxa Sfantul Serafim de Sarov si-a fixat din aceasta un obiectiv – acela de a restabili izvorul sfant al lui Teodosie al Peșterilor.

Potrivit istoriei, Sfantul Teodosie a săpat personal aceasta fantana. Conform unor versiuni, apa de aici era sfintita si folosita doar pentru prepararea prescurilor.

În timp, experții in excavari au identificat sursa de apa si au găsit o fundație, amestecata cu fragmente dintr-o capelă arsa, situata în imediata apropiere a izvorului, iar la o adâncime de aproximativ patru metri a fost destupata si fantana, care a fost astfel din nou identificata. Ea a fost înconjurata de un inel de beton.

Prima mentionare a “Izvorului Sfant” dateaza din 1027, acesta aflandu-se pe malul drept al râului Tuskar. Istoria spune ca Teodosie nu lua apa de acolo decat pentru pregatirea Painii Sfinte. Până în anii 1870, în apropierea izvorului a existat un inel din piatra, care s-a dărăpănat și prăbușit. Pe locul său a fost construit, în anul 1890, un paraclis din lemn, cu pardoseala din piatră în stil rusesc si cu o nișă pentru a accesul la apa. In 1920, după prabusirea capelei, zidăria s-a prabusit.

Venerabilul Teodosie din Kiev este unul dintre cele mai venerati sfinți ruși. Călugărul a copilarit in Kursk. El este membru fondator al Lavrei Pechersk din Kiev și numit, pe bună dreptate, fondatorul monahismului în țară rusă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.