Este periculos sa calatoresc in Tara Sfanta?

“Nu, nu s-au oprit pelerinajele in Tara Sfanta. Da, puteți veni în pelerinaj”, afirma intr-un raport Custodia franciscana catolica a Țării Sfinte, care mai precizeaza: “Nu ignoram valul de violență, care are loc in toata tara. Cu toate acestea, le cerem pelerinilor sa incerce sa înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în această țară”.

“Țara rămâne în condiții de siguranță și rutele de pelerinaj nu au fost afectate de confruntările actuale”, mai precizeaza Custodia.

Într-un interviu pentru revista “Sfantul Francisc”, custodele catolic a incercat sa ofere, astfel, un răspuns la întrebarea: “Ce le recomandați pelerinilor care doresc să meargă la Ierusalim?”.

“Pelerinii isi pot parasi țările de origine, fara nicio grija. Comparativ cu ultimele luni, această perioadă a cunoscut o crestere a pelerinajelor, care au fost organizate înainte de evenimentele recente, și sperăm că, urmare a situației actuale, nu vor exista anulări pentru sezonul de toamna/iarna, bogat dintotdeauna în pelerinaje”.

Noi trebuie să luam in considerare natura extrem de localizata, în timp și spațiu, a acestor conflicte. Un rezident din Betleem, intervievat duminică dimineața, a raspuns linistit, la mormântul lui Rachel: “Dimineața, tinerii merg la școală!”.

In săptămâna 5-11 octombrie, numeroase grupuri de pelerini au avut posibilitatea sa viziteze Esplanada Moscheilor, pe care evreii o cunosc sub numele de Muntele Templului.

Vineri, 9 octombrie, procesiunea franciscana traditionala “Drumul Crucii” s-a desfasurat, ca de o bicei, pe aleile Orașului Vechi, cu popasurile IV și V, a spus un participant franciscan.

“Presa internațională priveste aceste evenimente, doar prin contorizarea numarului morților, a atacurilor, care sunt reale, insa cu toate acestea, rămân limitate” – mai arata raportul Custodiei.

“Mass-media nu vorbeste despre faptul că, în fiecare zi, în Ierusalim, Betleem, Nazaret și în întreaga țară, trăim și mergem la locul de muncă. Israelienii lucreaza cu palestinienii; magazinele sunt deschise, iar mulți oameni continuă să caute modalități de a trăi laolaltă. Mulți continuă să păstreze condițiile actuale și viitoare de coexistența”.

“În ceea ce privește pelerinajele în Țara Sfântă, ele sunt o oportunitate unică de a merge pe urmele lui Hristos, dar ele sunt, de asemenea, si o experiență concretă de solidaritate cu creștinii din această țară”.

“Da, venirea aici, in pelerinaj, este mai necesara decat oricând pentru această țară. Credința noastră creștină ne cheamă sa ne deschidem mintea pentru a înțelege situațiile, și aceeași credință ne interzice sa ne lasam prada temerilor iraționale”.

“Creștinii și congregațiile religioase care locuiesc aici pot continua să se susțină, prin aceste pelerinaje! Ne vedem cat de repede!”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.