Despre interventia militara a Rusiei in Siria: UN RAZBOI SFANT? – cu teologul Jean-Francois Colosimo

Publicatia “La Croix” l-a intervievat pe Jean François Colosimo, despre Biserica Ortodoxă Rusă și intervenția rusească miliară în Siria. Mai jos, redam traducerea unui raport publicat pe aceasta tema.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a numit un “război sfânt”, angajamentul militar al Rusiei în Siria.

Reacționând la aceste remarci, filosoful ortodox Jean-François Colosimo reamintește rolul protector al Rusiei față de creștinii ortodocși rasariteni.

“Lupta împotriva terorismului este un război sfânt și, astăzi, țara noastră este, probabil, cea care este cea mai activa in lupta”, a declarat, zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Chaplin, citat de agenția de știri Interfax.

În treacăt, el a descris, de asemenea, intervenția militară rusească din Siria, ca fiind “in concordanta cu Dreptul Internațional, cu mentalitatea poporului nostru si cu rolul special pe care tara noastra l-a jucat în Orientul Mijlociu”.

La rândul său, într-o alta declarație, Patriarhul ortodox Kirill a susținut, de asemenea, actiunile rusesti in Siria. “Rusia a luat o decizie responsabilă: aceea de a ajuta, cu forțele sale armate, la apărarea poporului sirian afectat de nenorocire”, a spus el.

Dar, Patriarhul a asigurat ca se roaga “pentru un conflict local, care sa nu devina un război de amploare, incat folosirea forței sa nu provoace moartea civililor, iar toate trupele rusești sa revina, in viata, acasă” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Chaplin face unele declarații scandaloase, regulat! ” – a avertizat Jean-François Colosimo, filosof și teolog ortodox, director al “Editions du Cerf”, pe marginea observațiilor purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Renumitul cunoscator al Bisericii Ortodoxe Ruse regretă utilizarea conceptului de “război sfânt” de către Biserica: “Acesta este un dezastru teologic, o eroare fundamentală!”, s-a plans el.

În opinia sa, afirmația pare a fi conforma “simbiozei” dintre Kremlin și Patriarhia Moscovei, în domeniul afacerilor externe.

“Patriarhul Kirill, însuși, a fost ministru al afacerilor externe al Patriarhiei Moscovei, înainte de 1990”, a spus el, subliniind că acesta a lucrat, la momentul respectiv, pentru a aduce laolalta comunitățile ortodoxe rusesti din străinătate, creând o rețea culturală extinsă în străinătate – rețea de care Statul Rus nu dispunea.

Directorul Cerf a explicat, din istorie: “Din secolul XIX, toate politicile externe rusesti se bazează pe accesul la mările calde. Iar acest lucru necesită protejarea creștinilor greci din Orient, numiti ortodocsi”- creștinii din Orientul latin s-au aflat in mod traditional sub protectia Franței.

Rusia lui Putin și-a păstrat influenta puternica în lumea rasariteana, în special in Siria, care găzduiește cea mai mare comunitate grec-ortodoxa din Rasarit – spre deosebire de Irak, unde creștinii sunt în mare parte caldeeni, catolici.

“Actualul Patriarh al Antiohiei, care locuiește în Damasc, a efectuat mai multe călătorii în Moscova, în ultimele luni”, a declarat Jean-François Colosimo (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Mai mult decât atât, Rusia apără axa Iran-Siria-Hezbollah, fiindca aceasta din urma se opune Arabiei Saudite: în primul rând, pentru că wahhabismul (și, prin urmare salafismul, care se bazează pe jihadism) se infiltrează tot mai mult în Caucaz; în al doilea rând, pentru că Arabia Saudită este susținută de Statele Unite ale Americii.

“Rusia este inamicul prietenilor SUA, și invers”, spune Jean-François Colosimo. Apărarea acestei axe este deosebit de importanta, într-un moment in care mii de tineri ruși se înroleaza in Siria și Irak, de partea jihadului, nu doar din republicile musulmane.

“Problemele și interesele Kremlinului si ale lui Putin, și cele ale Bisericii Ortodoxe, sunt distincte, dar totusi inseparabile”, a concluzionat Jean-François Colosimo.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.