Kurzii construiesc un cimitir si un parc, in zona asiriana a Turciei

Grupurile kurde loiale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au construit recent un parc, intitulat după numele liderului închis al grupului, Abdullah Acalan, și un cimitir, în ultima zona din sud-estul Turciei cu majoritate asiriana.

Zona montană, cunoscută ca Turo d’Izlo, se întinde de-a lungul frontierei turco-siriene, în partea de sud-est a țării. Este ultima zona rămasă în Asiria Turceasca, locuită exclusiv de asirieni. Mulți văd în mișcarea kurzilor din zonă, un prim pas al “kurdificarii”.

“Există multe alte zone care ar fi putut fi alese”, a declarat un rezident al unui oraș din apropiere, care a dorit să rămână anonim, citat de AINA.

“Ei au găsit o scuză pentru a avea un punct de sustinere și apoi sa ii dea afara pe asirieni, pentru a avea o majoritate kurdă. Nu se vor opri, până când nu vor kurdifica fiecare sat și oraș pe care il pretind”.

Cimitirul este dedicat membrilor PKK, care au fost uciși in lupta cu armata turcă, în zona, in urmă cu câțiva ani. O mare parte din sud-est este condusa de kurzi și ei reprezinta majoritatea în consiliile municipale, cu putere de decizie in politica locală.

“Vom face tot ce se poate pentru a indeparta structurile pe care le-au infiintat acolo”, a spus rezidentul.

“Comunitatea este conștienta ca acest lucru s-a făcut cu intenția de a ne da afară”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.